Wortel gezond!

wortel gezond - wortels - gezond10

Wortel gezond

Wortels staan bekend om hun eigenschappen die een positieve effect bijdraagt aan je gezondheid. Dat wortel gezond en goed voor je lichaam en vooral ogen is, weten we all langer. Deze fenomenale groente is rijk aan (vitamine A: belangrijk voor je ogen) en (vitamine B3, belangrijk voor het goed functioneren van de spijsvertering en het zenuwstelsel.) Daarnaast bevat het ook een grote hoeveelheid aan vezels. Kortom, wortels zijn heel erg gezond en niet alleen maar voor de ogen! Hieronder staan 10 voordelen waarom wortels gezond zijn.

Wortel gezond en goed voor de ogen

In de Westerse cultuur denken de meeste mensen bij wortels aan goede ogen, dit klopt als een bus. Wortels zijn rijk aan bètacaroteen, dit wordt in je lever omgezet in vitamine A. Vitamine A helpt met het verbeteren van het nachtzicht. Daarnaast helpt bètacaroteen tegen macula (netvlies in het Latijns) degeneratie (het minder scherp zien van objecten en je omgeving) en staar dat door ouderdom wordt veroorzaakt. Een studie wees uit dat mensen die relatief veel bètacaroteen aten een 40% lager risico hadden op macula degeneratie.

Wortel preventief tegen kanker

Studies hebben aangetoond dat het consumeren van wortels het risico op long, borst– en darmkanker aanzienlijk vermindert. Onderzoekers hebben vastgesteld dat dit veroorzaakt wordt door een stof die wortels met zich meedragen genaamd “falcarinol”. Falcarinol is een natuurlijk pesticide dat door de wortel geproduceerd wordt om zijn wortels te beschermen tegen diverse schimmelziekten. Het risico op kanker werd met 1/3 verlaagd bij muizen die op dagelijkse basis wortels aten, zo blijkt uit een onderzoek van de University of Newcastle upon Tyne in Engeland en Denemarken.

Wortel goed tegen antiveroudering

Als je een wortel bekijkt dan zie je dat het een hele mooie oranje kleur heeft, dit komt doordat wortels een hoge concentratie bètacaroteen bevatten. Bètacaroteen werkt als een antioxidant die je helpt om het proces van huidveroudering te vertragen. Door regelmatig wortels en andere voedingsmiddelen (broccoli, spinazie en andijvie) die rijk zijn aan bètacaroteen te consumeren, zal je huid beslist gezonder en jonger uitzien. Daarom is wortels gezond en goed voor je lichaam.

Wortels gezond en goed voor de huid (van binnen)

Vitamine A en de antioxidanten die wortels bevatten bieden een natuurlijke bescherming tegen de zon. Droog haar en droge huid en nagels blijken onder meer het gevolg te zijn van vitamine A- deficiëntie. Vitamine A voorkomt vroegtijdige rimpels, acne, droge huid, pigmentatie, vlekken en een ongelijkmatige teint.

Een krachtige antisepticum

Wortel is een krachtige antisepticum (een antisepticum of desinfectans is een ontsmettend middel.) Wortels zijn heel goed om kwaaltjes en infecties te voorkomen. Ze kunnen zelfs gebruikt worden om je wond te helen. Dit kan je doen door op de wond gekookte of gepureerde wortels te smeren.

wortels gezond - gezond10

Mooie huid (van buiten)

Wortels worden weleens gebruikt als gezichtsmasker. Het is relatief goedkoop een zeer handig. Dit doe je als volgt:

 • Twee middelgrote wortels schillen, eindjes eraf snijden en in plakjes snijden. Stoom ze vervolgens een paar minuten tot ze zacht zijn.
 • Pureer wortels tot een romige consistentie.
 • Voeg hier 1 theelepel honing aan toe.
 • Voeg hier 1 theelepel olijfolie aan toe.
 • Schenk vervolgens een klein scheutje citroensap over het gezichtsmasker mengsel.
 • Meng het geheel door elkaar.
 • Breng het mengsel aan op je gezicht. Masseer het mengsel 5-10 minuten met ronddraaiende bewegingen op je gezicht.
 • Was daarna je gezicht goed af.

Wortels gezond voor voorkomen van hart- en vaatziekten

Studies hebben aangetoond dat diëten met inbegrip van hoge concentratie carotenoiden het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk verlagen. Naast beta-caroteen bevatten wortels ook alpha-caroteen en luteïne. De regelmatige consumptie van wortels vermindert ook het cholesterolgehalte omdat de oplosbare vezels in wortels zich gemakkelijk kunnen binden met galzuren.

Lichaam reinigend

Vitamine A helpt ons lever bij het verwijderen van giftige stoffen. Het vermindert de gal en vet in de lever. Door het consumeren van wortels zal daarnaast de stoelgang op een natuurlijke wijze worden verbetert. Wortel is immers een zeer vezelrijk fruit, en zoals de meesten van jullie weten stimuleert een vezelrijke voeding de darmwerking.

Wortel voor een gezond tandvlees en gezonde tanden

Bij het kauwen van wortels worden je tanden en je tandvlees al gezonder. Dit komt doordat het tandplak en voedselresten van je tanden afschraapt. Hiernaast stimuleren ze tot het aanmaken van speeksel, dat weer de zuurvormende, holtevormende bacteriën doodt. De mineralen in een wortel voorkomen je tanden ook tegen schade.

Wortel gezond en goed voor het voorkomen van een hartaanval

Uit een onderzoek van Harvard University blijkt dat mensen die meer dan 6 wortels per week eten, al een aanzienlijk kleiner kans hebben op een hartaanval dan mensen die het slechts eens in de maand eten of haast nooit. Daarom is wortel gezond.

3 Comments

 1. Peter

  heb je ooit een konijn met bril gezin? wortel gezond? ja zeker ;)

  1. jessLoy

   Hahaha, Ik lach me kapot (party)

 2. Johan

  Heh Heh. Wortels worden ook gebruikt als wapens tegen mensen die wortels niet lusten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *