Tomaat gezond

tomaten - gezond10

Tomaat gezond

Is tomaat gezond? Tomaten zijn één van de meest krachtige antioxidanten. Ze bevatten vitamine C, A, B, E, alsmede anthocyanen, glutathion en carotenoïden. Tomaten zijn heerlijk en ontzettend veelzijdig! Je kunt op allerlei manieren van ze genieten, zoals in pasta, salades, soepen, stoofschotels, curry’s, wraps en nog veel meer! Hieronder zijn een paar voordelen en redenen waarom tomaat gezond is?

Tomaten verminderen hart-en vaatziekten

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het hoog gehalte aan lycopeen in tomaten, het risico op hart-en vaatziekten met 29 procent vermindert. Verse tomaten en tomaten extracten verlagen de totale cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceriden. Verder voorkomen lycopenen dat het bloed gaat klonteren (zogenaamde bloedplaatjesaggregatie) wat een risicofactor is voor atherosclerose (slagaderverkalking).

Tomaat gezond en werkt tegen veroudering

De tomaat is een krachtige antioxidant. Lycopeen in een tomaat kan worden gebruikt voor het anti-aging. Lycopeen is voornamelijk in de schil van een tomaat aanwezig. Door de Velletjes van de tomaten te verwijderen, en deze vervolgens toe te passen op je gezicht, zal je huid pertinent worden verbetert. Lycopeen verbetert namelijk de sterkte van de huid en de weerstand tegen veroudering. Daarom is tomaat gezond en goed voor de huid.tomaat - gezond10

Kans op kanker verlagen met tomaten

Tomaten zijn verrijkt met fytonutriënten, waaronder carotenoïden. Wellicht wist je al dat tomaten aanzienlijk veel bètacaroteen en lycopeen bevatten. Tomaten bevatten echter nog veel meer. Uit een onderzoek dat in de Journal of the National Cancer Institute verscheen, blijkt dat grotere hoeveelheden carotenoïden – met inbegrip van alfacaroteen, bètacaroteen, luteïne, zeaxanthine en lycopeen, mogelijkerwijs in staat zijn om het risico op kanker te verlagen.

Immuunsysteem versterken

De tomaat is een uitstekende bron van vitamine C. Vitamine C staat bekend om zijn sterke anti-oxidatieve functie en zijn rol in het immuunsysteem. Het is dus raadzaam om regelmatig tomaat te consumeren, om zo je immuunsysteem te versterken.

Tomaat tegen diabetes

Uit een ander onderzoek dat onlangs verscheen in de Journal Cell Biochemistry en Biophysics, blijkt dat lycopenen (in tomaten) in staat zijn om bij diabetes, de biochemische balans in het lichaam te herstellen. Wetenschappers hebben immers bij een aantal dieren diabetes ontwikkeld en vervolgens sommige van die dieren met lycopeen gevoed. De andere dieren kregen hun typisch dieet, dus zonder lycopenen. De biochemie van de dieren met carotenoïde (lycopenen) werd genormaliseerd, hoewel de dieren zonder lycopeen in de voeding diabetes bleven houden. Er zijn dus onderzoeken die vertonen dat tomaat gezond en goed is bij diabetes.

Afvallen met behulp van tomaten

Tomaten stimuleren de productie van het aminozuur “carnitine”. Er bestaat wel degelijk een verband tussen aminozuren en gewichtsverlies, zo blijkt uit een onderzoek dat het aminozuur “carnitine”, het metabolisme verhoogt en de vetverbranding met wel 30 procent versnelt.

Voorkomen van hersenbloeding

Diëten waar veel tomaten worden opgenomen, helpen met het voorkomen van een bloeding in de hersenen die een verlamming veroorzaakt, zo blijkt uit een onderzoek dat onlangs verscheen in de Journal Harvard Health Letter. Wetenschappers stellen dat tomaten, deze opzienbarende eigenschap te danken hebben aan zijn omvangrijk lycopeen gehalte.

Beschermen van DNA

Lycopeen in tomaten bieden tevens een bescherming tegen schade aan erfelijk materiaal (DNA). Dit is wederom een reden waarom tomaat gezond is voor het lichaam.

Tomaat gezond en goed voor  visueel vermogen

Tomaat is een rijke bron van fytonutriënten, zoals bètacaroteen, luteïne en en zeaxanthine. Deze plantaardige stoffen helpen met het verbeteren van het visueel vermogen. Ze vormen tevens een barrière tegen eventuele degeneratie van de ogen. Het moge nu duidelijk zijn dat tomaat gezond is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *