Olijfolie Gezond | 11 Bewezen Voordelen van Olijfolie!

olijfolie gezond

Is Olijfolie Gezond?

Is olijfolie gezondEr zijn veel meningsverschillen over vetten in een dieet. Toch is ongeveer iedereen het erover eens dat olijfolie gezond voor je is, extra vierge in het bijzonder.

Hier zijn 11 voordelen van olijfolie die ondersteund worden door wetenschappelijk onderzoek.

1. Olijfolie is Rijk aan Enkelvoudige Onverzadigde Vetten

Olijfolie is de natuurlijke olie die uit olijven, de vette vrucht van de olijfboom getrokken wordt.

Ongeveer 24% van de olie zijn verzadigde vetten en omega 6 en omega 3 vetzuren (1).

Maar het vetzuur met het hoogste percentage (73%) is een enkelvoudig onverzadigd vet, oliezuur genaamd, wat zeer gezond is.

Oliezuur helpt om ontstekingen tegen te gaan en heeft veel voordelige effecten op de genen gelinkt aan kanker (2, 3, 4, 5).

Enkelvoudige Onverzadigde Vetten in extra vierge olijfolie zijn ook erg bestand tegen hoge temperatuur, waardoor het een gezonde keuze wordt voor het koken.


Conclusie: Olijfolie gezond en zeer rijk aan enkelvoudig onverzadigd oliezuur. Dit vetzuur heeft veel voordelige effecten en is een gezonde keuze voor het koken.


2. Olijfolie Gezond en Grote Hoeveelheid Antioxidanten

Extra vierge olijfolie is vrij voedzaam.

Buiten de voordelige vetzuren, bevat het enige hoeveelheid van vitamine E en K.

Maar olijfolie is ook gezond en volgeladen met sterke antioxidanten.

Deze antioxidanten zijn biologisch actief en kunnen ernstige ziektes helpen tegengaan (6, 7).

Dit houdt antioxidanten in die ontstekingen kunnen voorkomen en het oxideren van cholesterol in ons bloed tegenhouden, beide cruciale stappen in het proces van hartziektes (8, 9).


Conclusie: Extra vierge olijfolie zit vol met antioxidanten, sommige hebben sterke biologische effecten.


3. Olijfolie heeft Sterke Ontstekingswerende Eigenschappen

Chronische ontsteking wordt gezien als één van de hoofdredenen van veel ziektes.

Hieronder vallen kanker, hart- en vaatziekten, metabolisch syndroom, diabetes, ziekte van Alzheimer, artritis en zelfs obesitas.

Een geweldige reden waarom olijfolie gezond is kom doordat het ontsteking kan verminderen, wat één van de hoofdredenen voor zijn gezondheidsvoordelen is.

Het grootste ontstekingswerende effect komt van de antioxidanten, waaronder oleocanthal, waarvan aangetoond is dat het hetzelfde als ibuprofen werkt, een ontstekingswerend medicijn (10).

Sommige wetenschappers schatten dat de hoeveelheid oleocanthal in 50 ml (3.4 eetlepels) extra vierge olijfolie ongeveer even effectief is als 10% van de dossering voor volwassen van ibuprofen (11).

Er zijn ook studies die zeggen dat oliezuur zelf, het belangrijkste vetzuur in olijfolie, het niveau van belangrijke ontstekingsstoffen zoals like CRP doet verminderen (2, 3).

Één studie toonde ook aan dat antioxidanten in olijfolie sommige genen en proteïnes die voor ontstekingen zorgen, kunnen verdrukken (12).


Conclusie: Olijfolie gezond en vol met voedingstoffen die ontstekingswerend werken. Hieronder vallen oliezuur en het antioxidant oleocanthal.


4. Olijfolie Gezond en Tegen Beroerte

Een beroerte wordt veroorzaakt door een verstopping op de bloedbaan naar de hersenen. Dat kan gebeuren door een bloedprop of een bloeding.

In ontwikkelde landen is een beroerte de tweede meest voorkomende doodsoorzaakOlijfolie gezond beroerte, net na hartziekten (13).

Er is al erg veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen olijfolie en het risico op een beroerte.

Een groot onderzoek dat meer dan 841 000 personen onderzocht, wees uit dat olijfolie gezond en eigenlijk de enige bron van enkelvoudig onverzadigd vet was dat geassocieerd werd met een verminderd risico op beroerte en hartziekten (14).

Deze bevindingen worden gesteund door een ander groot onderzoek, deze keer met 140 000 deelnemers. Studies hebben aangetoond dat olijfolie gezond is en dat diegenen die olijfolie consumeerden, veel minder kans hadden op een beroerte (15).


Conclusie: Er zijn veel grote onderzoeken die aantonen dat olijfolie gezond is en dat mensen die olijfolie consumeren een veel kleinere kans hebben op het ontwikkelen van een beroerte, de tweede grootste doodsoorzaak in ontwikkelde landen.


5. Olijfolie Beschermt Tegen Hartziekten

olijfolie gezond hartziektenHartziekten zijn de grootste doodsoorzaak in de wereld (16).

Waarnemingsstudies uitgevoerd een paar decennia geleden toonden aan dat hartziekten zeldzaam waren rond de Middellandse zee.

Hierdoor werd het Mediterraan dieet erg uitgebreid onderzocht, wat nu heeft aangetoond dat dat het risico op hartziekten enorm verminderd (17, 18).

Extra vierge olijfolie is één van de belangrijkste elementen uit dit dieet, en beschermt tegen hartziekten op verschillende manieren (19).

Het vermindert ontstekingen, beschermt LDL cholesterol tegen oxidatie, verbetert de functie van het lijnen van de bloedvaten en kan helpen beschermen tegen ongewenste bloedklonters (20, 21, 22, 23, 24, 25).

Wat ook zeer interessant is, is dat het ook bloeddruk verlaagd, wat één van de sterkste risicofactoren is voor hartziekten en vroegtijdige dood. In één studie, heeft olijfolie het gebruik van medicatie voor de bloeddruk met 48% verlaagd (26, 27, 28).

De waarheid is dat tientallen, of zelfs honderden, studies aangetoond hebben dat extra vierge olijfolie gezond en sterke voordelen heeft voor het hart.

Als je hartziekten hebt, hartziekten in de familie zitten, of een andere grote risicofactor meespeelt, kan je overwegen om veel extra vierge olijfolie in je dieet te introduceren.


Conclusie: Vast staat in ieder geval dat olijfolie gezond is en dat het enorm veel voordelen heeft voor de gezondheid van het hart. Het verlaagd de bloeddruk, beschermt LDL deeltjes tegen oxidatie en heeft voordelige effecten op veel andere risicofactoren.


6. Olijfolie Zorgt niet voor Gewichtstoename en Obesitas

Vet eten maakt je niet vet, en olijfolie is daar geen uitzondering op.

Veel onderzoeken hebben Mediterraan diëten, rijk aan olijfolie, gelinkt aan gunstige effecten op lichaamsgewicht (29, 30, 31).

Tijdens een 2,5 jaar durend onderzoek op meer dan 7000 Spaanse universiteitsstudenten, werd veel olijfolie eten niet gelinkt aan bijkomen (32).

Met andere woorden, veel olijfolie consumeren is niet gelinkt aan gewicht bijkomen of obesitas in observatie onderzoeken. Een geweldige reden waarom olijfolie gezond is!

Een 3 jaar durend onderzoek op 187 deelnemers vond dat een dieet rijk aan olijfolie deed het niveau antioxidanten in het bloed stijgen en zorgde voor gewichtsverlies (33).


Conclusie: Veel olijfolie eten lijkt je niet doen bijkomen. Het kan zelfs voordelig zijn voor afvallen.


7. Olijfolie Kan Helpen Tegen de Ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende neurodegeneratieve ziekte op aarde.

Één van de belangrijkste kenmerken is een opbouw van zogenaamde amyloïde plaques in de hersencellen.

Één onderzoek op muizen toonde aan dat een substantie in olijfolie kan helpen om deze plaques uit de hersencellen te verwijderen (34).

Een ander onderzoek, deze keer op mensen, toonde aan dat een Mediterraan dieet met olijfolie gezond is en dat het voordelige effecten op de hersenfunctie had (35).


Conclusie: Enkele onderzoeken zeggen dat olijfolie de ziekte van Alzheimer kan helpen verslaan, maar er is meer onderzoek nodig om dit te bevestigen.


8. Olijfolie kan het Risico op Diabetes Type 2 Verlagen

Olijfolie gezond en beschermend tegen diabetes.

Verschillende onderzoeken hebben olijfolie gelinkt aan voordelige effecten op de bloedsuikerspiegel en gevoeligheid voor insuline (36, 37).

Een triviaal klinisch onderzoek op 418 niet-diabetici bevestigde onlangs de positieve effecten van olijfolie (38).

In dit onderzoek verlaagde een Mediterraan dieet met olijfolie het risico op diabetes type 2 met meer dan 40%. Geweldige reden waarom olijfolie gezond is!


Conclusie: Beide onderzoeken en klinische studies suggereren dat olijfolie, gecombineerd met een Mediterraan dieet het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 kan verminderen.


9. De Antioxidanten in Olijfolie Hebben Eigenschappen Tegen Kanker

Kanker is één van de meest voorkomende doodsoorzaken in de wereld.

Mensen in Mediterrane landen hebben een lager risico op sommige kankers, en veel onderzoekers geloven dat olijfolie daar iets mee te maken heeft (39).

De antioxidanten in olijfolie kunnen oxidatieve schade door vrije radicalen, wat één van de grootste oorzaken van kanker is, verminderen (40, 41).

Veel proefbuisonderzoeken hebben aangetoond dat de samenstelling van olijfolie kankercellen kunnen helpen bestrijden (42, 43).

Of olijfolie ook echt kanker kan helpen voorkomen moet nog goed onderzocht worden op mensen.


Conclusie: Er is voorlopig bewijs dat olijfolie kanker kan helpen voorkomen, maar dit moet nog goed bestudeerd worden.


10. Olijfolie Kan Reumatoïde Artritis Helpen Behandelen

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte gekenmerkt door misvormde en pijnlijke gewrichten.

De exacte oorzaak is niet bekend, maar het zorgt ervoor dat het immuunsysteem van het lichaam per ongelijk de normale cellen aanvallen.

Olijfoliesupplementen blijken ontstekingswaarden te verbeteren en oxidatieve stress te verminderen bij mensen met reumatoïde artritis (44, 45).

Olijfolie gezond en vooral voordelig als het gecombineerd wordt met visolie, een bron van ontstekingsremmende omega 3 vetzuren.

In één onderzoek verminderden olijfolie en visolie de pijn in gewrichten, handsterkte en ochtendstijfheid bij mensen met reumatoïde artritis (46).


Conclusie: Olijfolie kan pijn en zwelling in gewrichten van reumatoïde artritis verminderen. De voordelige effecten worden nog versterkt in combinatie met visolie.


11. Olijfolie heeft een Antibacteriële Werking

Waarom is olijfolie gezond is? Nou, het bevat veel voedingsstoffen die bacteriën kunnen aanvallen en doden (47).

Één daarvan is Helicobacter pylori, een bacterie die in de maag leeft en maagzweren en maagkanker kan veroorzaken.

Proefbuisonderzoeken hebben aangetoond dat extra vierge olijfolie efficiënt werkt tegen acht stammen van deze bacterie, drie daarvan zijn resistent tegen antibiotica (48).

Een onderzoek op mensen tonde aan dat 30 gram extra vierge olijfolie een Helicobacter pylori infectie bij 10-40% van de mensen in slechts 2 weken kan elimineren (49).


Conclusie: Extra vierge olijfolie heeft antibacteriële eigenschappen, en het is aangetoond dat het vooral efficiënt is tegen Helicobacter pylori, een type bacterie die maagzweren en maagkanker kan veroorzaken.


Zorg Ervoor dat Je Het Juiste Type Kiest

Er kan niet te veel gehamerd worden op het belang van de juiste olijfolie kopen.

Extra vierge olijfolie is het enige type dat alle antioxidanten en bioactieve delen bevat. Het is de enige olijfolie die wij aanraden.

Maar zelfs dan is er veel fraude op de olijfoliemarkt, en veel oliën die het “extra vierge ” label dragen zijn verdund met andere geraffineerde oliën.

Daarom is het belangrijk dat je alles goed uitzoekt zodat je de echte extra vierge olijfolie koopt.

Berichtje om Af te Sluiten

Als het erop aan komt is extra vierge olijfolie super gezond.

Het is waarschijnlijk één van de gezondste vetten op de planeet.

Ook interessant om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *