Maltodextrine | Wat Is Maltodextrine | Gezond Of Ongezond?

Wat is Maltodextrine

Is Maltodextrine Slecht Voor Je Gezondheid?

Wat is MaltodextrineAls je de voedseletiketten van verschillende soorten voedingsmiddelen leest, is de kans groot dat je het ingredient maltodextrine zult tegenkomen.

Het is een ongelooflijk veel voorkomend additief en uit onderzoeken is gebleken dat ongeveer 60% van alle verpakte voedingsmiddelen dit bevat (1).

Maltodextrine is gemaakt van zetmeel en wordt om veel redenen gebruikt. Het wordt voornamelijk als vulmiddel, verdikkingsmiddel of conserveringsmiddel gebruikt om de houdbaarheid van producten te verlengen.

Ondanks het feit dat de FDA het als veilig heeft bestempeld, is maltodextrine zeer controversieel. In dit artikel wordt nagegaan of het slecht is voor je gezondheid en of je het moet vermijden.

Wat Is Maltodextrine?

maltodextrine sportdrank kunstmatig producten voedseladditiefMaltodextrine is een kunstmatige koolhydraat, die gemaakt is van zetmeel.

In de VS wordt de meeste maltodextrine van maïs of aardappelzetmeel gemaakt, maar sommige landen gebruiken ook rijst of tarwezetmeel om dit te produceren. Dit veroorzaakt vaak controverse, aangezien 90% van de maïs in de VS genetisch gemodificeerd is (2).

Het zetmeel ondergaat een proces genaamd gedeeltelijke hydrolyse, waar er water en enzymen worden toegevoegd om het zetmeel gedeeltelijk te verteren. Het wordt dan verfijnd en gedroogd, zodat er een fijn wit poeder ontstaat met een neutrale of licht zoete smaak (3).

Maltodextrine wordt in veel bewerkte voedingsmiddelen als voedseladditief gebruikt om volume te creëren, de textuur te verbeteren en de houdbaarheid te verlengen.

Enkele producten die maltodextrine bevatten zijn onder andere:

 •  Snoep
 •  Instant pudding
 •  Magere yoghurt
 •  Sportdranken
 •  Producten voor baby’s en kinderen
 •  Saladedressings
 •  Zoetstoffen
 •  Zeep
 •  Cosmetica
 •  Wasmiddel

Een andere soort maltodextrine is resistente maltodextrine. In tegenstelling tot de gewone maltodextrine is de resistente maltodextrine een soort kunstmatige oplosbare vezel.

Dit artikel richt zich alleen op de gewone maltodextrine, het veelgebruikte voedingsadditief.

[divider]Conclusie: maltodextrine is een kunstmatige koolhydraat, die gemaakt wordt door zetmeel om te zetten in een fijn wit poeder. Het wordt vaak gebruikt als een additief.[divider]

Waarom Gebruiken Fabrikanten Het?

Maltodextrine is veelzijdig en goedkoop, waardoor het aantrekkelijk is voor fabrikanten om mee te werken.

Enkele toepassingen voor maltodextrine omvatten:

 • Vulling: als ingrediënt in voedingsmiddelen voegt het volume toe, zonder dat het de smaak zal beïnvloeden. De zoetstof Splenda bijvoorbeeld gebruikt maltodextrine om volume toe te voegen en de zoetheid van zijn kunstmatige zoetstof sucralose te verdunnen, die trouwens 600 keer zoeter is dan gewone suiker.
 • Verdikkingsmiddel: in producten zoals magere yoghurt, instant pudding, sauzen, saladedressing en gelei, behoudt maltodextrine de verdikkende eigenschappen van zetmeel.
 •  Verbetert het gevoel in de mond: maltodextrine wordt ook aan bepaalde bieren toegevoegd om het gevoel van de drank in je mond te verbeteren, zonder de smaak te hoeven compenseren of extra ingrediënten zoals alcohol of gist toe te voegen.
 •  Bindmiddel: het wordt ook vaak als bindmiddel in geneesmiddelen gebruikt, zodat er tabletten en pillen van kunnen worden gemaakt.
 •  Conserveermiddel: maltodextrine wordt met name bij veel zuigelingenvoeding gebruikt om de houdbaarheid te verlengen. Het zorgt ook ervoor dat het product niet gaat klonteren, waardoor het een ideale bron van koolhydraten is.
 •  Een gladde textuur: het kan in veel lotions en crèmes worden gevonden omdat het zorgt voor een gladde textuur.

[divider]Conclusie: maltodextrine is veelzijdig maar wordt het meest gebruikt als verdikkingsmiddel, vulmiddel en conserveringsmiddel.[divider]

Het Kan Voordelen Bieden Voor Mensen Die Sporten

Maltodextrine koolhydraten supplementen Atleten sporters

Veel atleten zoeken naar manieren om hun prestaties te verbeteren.

Supplementen zoals sportdranken en energiegels zijn populaire keuzes om atleten langer te kunnen laten trainen en na trainingen sneller te herstellen.

Maltodextrine is in deze supplementen een veel gebruikte bron van koolhydraten omdat het gemakkelijk verteerbaar is en goed wordt geabsorbeerd door het lichaam.

Tijdens het doen van oefeningen of het volgen van een training breekt het lichaam zijn reserves van opgeslagen energie, ook wel glycogeen, af in een bruikbare vorm genaamd glucose, ook wel bekend als suiker.

Atleten, die aan hun uithoudingsvermogen werken, zullen tijdens intensieve trainingen of wedstrijden hun reserves glycogeen afbreken en koolhydraat-supplementen zullen deze weer aanvullen, zodat de atleet langer kan trainen (4).

Onderzoek suggereert dat het gebruik van een koolhydraat-supplement zoals maltodextrine tijdens of na de de training de prestaties en het herstel van duursporters kan verbeteren (56789).

Een onderzoek onder acht gezonde mannelijke fietsers vergeleek de effecten van het nemen van een placebo versus het nemen van een maltodextrine supplement en ze bekeken wat voor een effect dit had op de cyclische prestaties.

Zij ontdekten dat fietsers hun gemiddelde tijd om alle ronden met 26 seconden verbeterden als zij, in vergelijking met de placebo’s, supplementen met maltodextrine innamen (9).

Maltodextrine kan ook gunstig zijn voor mensen die een weerstandstraining volgen aangezien verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het consumeren van koolhydraten zoals maltodextrine na het trainen de glycogeen-reserves, die tijdens de training aangesproken worden, kunnen herstellen (101112).

[divider]Conclusie: Maltodextrine is een goede bron van koolhydraten, die gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen en kan bijdragen tot de verbetering van de prestaties en het herstel, na zowel een weerstandstraining als een training waarbij het uithoudingsvermogen wordt getraind.[divider]

Het Heeft Geen Voedingswaarde

Hoewel maltodextrine gunstig kan zijn tijdens het sporten, is het een slechte bron van voedingsstoffen.

Een theelepel maltodextrine is vergelijkbaar met een theelepel suiker en bevat 12 calorieën, 3,8 gram koolhydraten en bijna geen vitaminen of mineralen.

Zetmeel is meestal laag in voedingsstoffen, maar de verwerking die ervoor nodig is om maltodextrine te maken, vermindert de voedingswaarde nog meer.

Sportmensen zullen merken dat het effect heeft op hun prestatie en hun herstel, waardoor het voor hen kan opwegen tegen het slechte nutriëntengehalte, maar voor de gemiddelde persoon biedt het geen voordeel.

Het kan ook leiden tot overtollige gewichtstoename en al helemaal als het wordt geconsumeerd zonder dat je voldoende beweegt omdat het gemakkelijk lege calorieën kan toevoegen.

De meeste voedingsmiddelen die maltodextrine bevatten, zijn zwaar bewerkt, bevatten weinig voedingsstoffen en worden in verband gebracht met een hoger risico op ziekten (13).

[divider]Conclusie: maltodextrine bevat naast koolhydraten vrijwel geen voedingsstoffen en is een bron van lege calorieën.[divider]

Het Heeft Een Hoge Glycemische Index

De glycemische index (GI) is een maatstaf voor hoe snel voedsel de bloedsuikerspiegel verhoogt.

Voedingsmiddelen met een lage GI hebben een GI-waarde van onder de 55, terwijl levensmiddelen met een gemiddelde GI tussen de 51-69 scoren en voedingsmiddelen met een hoge GI wel boven de 70 scoren.

Voedingsmiddelen met een hoge GI verhogen de bloedsuikers snel omdat ze suikers bevatten, die gemakkelijk door de darm worden geabsorbeerd.

Maltodextrine heeft een uitzonderlijk hoge GI, die varieert van 85 tot 135, omdat het zeer bewerkt is en gemakkelijk door het lichaam wordt verteerd.

Mensen die sporten kunnen tijdens het doen van hun training gerust voedingsmiddelen met een hoge GI zoals maltodextrine consumeren, aangezien dit het lichaam efficiënter in het gebruik en het verwijderen van overtollig suiker voor de opslag maakt (14).

De gemiddelde persoon kan echter moeite hebben om die pieken in de suiker, die worden veroorzaakt door voedsel met een hoge GI te verwerken, wat dan negatieve effecten op de algemene gezondheid kan hebben.

Het eten van voedingsmiddelen met een hoge GI wordt in verband gebracht met een hoger risico op het ontwikkelen van obesitas en veel andere aandoeningen, waaronder diabetes Type 2 en hartziekten (151617).

De grote stijging in de bloedsuiker door het eten van voedingsmiddelen met een hoge GI kan ook leiden tot een snelle daling van de niveaus van energie, wat ook wel bekend staat als een ‘suikercrash’ en wat leidt tot honger en het hunkeren naar voedsel (18).

[divider]Conclusie: maltodextrine heeft een ongelooflijk hoge GI, die varieert van 85 tot 135. Voedingsmiddelen met een hoge GI worden in verband gebracht met het krijgen van obesitas en vele andere aandoeningen.[divider]

Het Kan De Gezondheid Van De Darm Schaden

Maltodextrine ongezond darmen darmflora spijsverteringWist je dat er meer dan 100 biljoen nuttige bacteriën in je darmen leven? Ook wel bekend als je darmmicrobiota of je darmflora zijn ze ongelooflijk belangrijk voor je gezondheid.

De vele verschillende soorten bacteriën in het lichaam spelen een rol in processen zoals de werking van je imuunsysteem, gewichtsbeheersing, het regelen van de bloedsuiker en het metabolisme van voedsel (19202122).

Je dieet heeft een grote invloed op je darmmicrobiota aangezien sommige voedingsmiddelen de groei van goede bacteriën aanmoedigen, terwijl anderen hun groei juist kunnen verhinderen (232425).

Verschillende onderzoeken met dieren en mensen met spijsverteringsziekten hebben uitgewezen dat een dieet dat rijk is aan maltodextrine de samenstelling van de darmbacteriën kan veranderen, waardoor het lichaam vatbaarder is voor infecties en ziekten (1262728).

Tijdens een onderzoek ontdekten onderzoekers dat het blootstellen van de darmcellen van mensen aan maltodextrine kan veroorzaken dat schadelijke bacteriën, zoals E. coli, harder gaan groeien en de darmomgeving kunnen beschadigen (28).

Uit een ander onderzoek bleek dat de blootstelling van de darmcellen van muizen aan maltodextrine hun antibacteriële respons verminderden, waardoor ze een gemakkelijker doelwit werden voor salmonella aanvallen (29).

Hoewel verschillende onderzoeken een verband hebben gevonden tussen maltodextrine en een hoger risico op het krijgen van een bacteriële infectie, zijn er meer onderzoeken met gezonde personen nodig om beter te kunnen begrijpen hoe belangrijk dit verband echt is.

[divider]Conclusie: een hoge inname van maltodextrine kan de groei van schadelijke bacteriën in de onderste darm aanmoedigen, waardoor het risico op het krijgen van een bacteriële infectie kan worden verhoogd.[divider]

Sommige Mensen Kunnen Bijwerkingen Ervaren

Hoewel er geen gepubliceerde onderzoeken zijn, die maltodextrine koppelen aan ernstige negatieve effecten voor de gezondheid hebben sommige mensen toch bijwerkingen gemeld.

Deze omvatten:

 • Het van streek raken van de maag
 • Een opgeblazen gevoel
 • Diarree
 •  Braken
 • Bultjes of uitslag
 • Astma

De meeste gerapporteerde bijwerkingen zijn vergelijkbaar met die van een intolerantie voor koolhydraten of malabsorptie, dus als je weet dat je hiervan last hebt, dan is het het beste om maltodextrine te vermijden.

Voor de meeste mensen is maltodextrine gewoon veilig te gebruiken en het is ook door de FDA goedgekeurd.

Als je na het eten van voedingsmiddelen die maltodextrine bevatten of na het gebruik van supplementen die dit bevatten allergische reacties of bijwerkingen ondervindt, kun je beter meteen stoppen met het gebruik.

[divider]Conclusie: maltodextrine is over het algemeen veilig om te eten, maar als je last hebt van een intolerantie voor koolhydraten of malabsorptie kun je het beter vermijden.[divider]

Samenvatting

Over het algemeen zal maltodextrine in voedsel waarschijnlijk geen negatieve bijwerkingen geven.

Het wordt veel gebruikt en er zijn geen gepubliceerde onderzoeken die de inname van maltodextrine in verband hebben gebracht met ernstige bijwerkingen. E nummer van maltodextrine is E621.

Als supplement of als aanvulling op een dieet lijkt het alleen voor mensen die sporten voordelen te geven. Het geeft de gemiddelde persoon geen voordelen en is erg laag in voedingsstoffen.

Mensen die maltodextrine zouden moeten vermijden zijn mensen die een grote kans hebben op het ontwikkelen van diabetes Type 2, dit al hebben of een insulineresistentie hebben, omdat maltodextrine de bloedsuiker dramatisch kan laten stijgen.

Hoewel maltodextrine niet noodzakelijkerwijs schadelijk is, zal het eten van een dieet dat rijk is aan volkoren levensmiddelen je inname van maltodextrine op een natuurlijke wijze beperken omdat het vooral in bewerkte en verpakte voedingsmiddelen voorkomt.

Ook interessant om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *