Xanthaangom | Is Dit Voedingsadditief Gezond Of Juist Schadelijk?

Xanthaangom Gezond of ongezond

Xanthaangom – Gezond of Ongezond?

Verrassend genoeg hebben behanglijm en saladedressing iets gemeen. En dat is dat het beide xanthaangom bevatten, dat een voedingsadditief is waar je waarschijnlijk nooit eerder van hebt gehoord, maar wat je waarschijnlijk wel meerdere keren per week gebruikt. Aangezien het ook in veel industriële producten zit en in verband is gebracht met adem- en spijsverteringsproblemen, zijn veel mensen bezorgd over de veiligheid ervan. Maar de FDA beschouwt xanthaangom als een veilig voedseladditief en veilig voor consumptie (1). Het E-nummer van xanthaangom is E415.

Bovendien is de populariteit hiervan als supplement en als veelvoorkomend ingrediënt in glutenvrije producten erg gegroeid.

Het biedt misschien zelfs gezondheidsvoordelen, zoals het verlagen van het cholesterol en de bloedsuikerspiegel.

Dit artikel onderzoekt al het bewijs dat er bekend is over xanthaangom om te bepalen of het schadelijk of juist gunstig voor je gezondheid is.

Wat Is Xanthaangom?

wat is xanthaangomXanthaangom is een populair additief dat vaak wordt toegevoegd als verdikkingsmiddel of als stabilisator aan levensmiddelen.

Het ontstaat als suiker door een soort bacterie die Xanthomonas campestris heet wordt gefermenteerd. Wanneer de suiker wordt gefermenteerd, ontstaat er een soort bouillon die door middel van alcohol solide kan worden gemaakt gemaakt. Als het dan wordt gedroogd, verandert het in een poeder (1).

Wanneer dit xanthaangom poeder dan wordt toegevoegd aan een vloeistof, lost het snel op en ontstaat er een viskeuze en stabiele oplossing. Dit maakt het voor veel producten een geweldig verdikkings- en stabiliseringsmiddel (2).

Het werd in 1963 door wetenschappers ontdekt. Sindsdien is het goed onderzocht en veilig bevonden. Daarom heeft de FDA het goedgekeurd als voedseladditief en zijn er geen limieten gesteld op de hoeveelheid xanthaangom dat een voedingsmiddel mag bevatten (1).

Hoewel het in een lab is gemaakt, is het toch een oplosbare vezel. Oplosbare vezels zijn koolhydraten die je lichaam niet kan afbreken.

In plaats daarvan absorbeert het vocht en verandert het in een gelachtige stof in je spijsverteringsstelsel, waardoor de spijsvertering vertraagd wordt (23).

Daarom is je lichaam niet in staat om xanthaangom te verteren en biedt het dus geen calorieën of voedingsstoffen.

[divider]Conclusie: xanthaangom is een voedseladditief, dat wordt gecreëerd door een suiker dat door bacteriën wordt gefermenteerd. Het is een oplosbare vezel en wordt vaak gebruikt om voedsel te verdikken of te stabiliseren.[divider]

Waarin Kan Xanthaangom Gevonden Worden?

Xanthaangom wordt bijvoorbeeld gevonden in voedsel, maar ook in verzorgingsproducten en industriële producten (2).

Xanthaangom Voedingsmiddelen1. Voedingsmiddelen

Xanthangom kan de textuur, de consistentie, de smaak, de houdbaarheid en het uiterlijk van veel voedingsmiddelen verbeteren.

Het stabiliseert ook voedingsmiddelen, waardoor bepaalde voedingsmiddelen dan bestand raken tegen verschillende temperaturen en pH-niveaus. Bovendien voorkomt het dat voedsel uit elkaar valt en het zorgt ervoor dat het gemakkelijker uit de verpakking komt (12).

Het wordt vaak in glutenvrije gerechten gebruikt omdat het elasticiteit en luchtigheid kan geven, die gluten normaal gesproken aan een gerecht geven .

Hieronder volgen enkele gewone voedingsmiddelen die xanthaangom bevatten (12):

 •  Saladedressings
 •  Bakkerijproducten
 •  Fruitsappen
 •  Soepen
 •  IJs
 •  Sauzen en jus
 •  Siropen
 •  Glutenvrije producten
 •  Vetvrije voedingsmiddelen[divider]

Waar zit Xanthaangom in

2. Producten voor persoonlijke verzorging

Xanthaangom is ook te vinden in tal van schoonheidsproducten en producten voor persoonlijke verzorging. Het maakt deze producten dik, maar zorgt ervoor dat ze toch gemakkelijk uit hun verpakking komen. Het laat ook toe dat vaste deeltjes in vloeistoffen worden gesuspendeerd.

Hieronder volgen enkele veel gebruikte producten, die xanthaangom bevatten (1):

 •  Tandpasta
 •  Crèmes
 •  Lotions
 •  Shampoo[divider]

Industriële producten Xanthaangom

3. Industriële producten

Xanthaangom wordt als gevolg van de mogelijkheid om verschillende temperaturen en pH-waarden te weerstaan, ook gebruikt in vele industriële producten en het zorgt ervoor dat het product goed aan oppervlakken hecht en een dikkere structuur krijgt, terwijl het toch gemakkelijk uit de verpakking kan worden gehaald.

Veelgebruikte industriële producten die xanthaangom bevatten zijn onder andere (1):

 • ♦ Schimmeldoders, herbiciden en insecticiden
 •  Tegel-, voeg-, oven- en toiletreinigers
 • Verf
 • Vloeistoffen die bij olieboren worden gebruikt
 • Kleefstoffen zoals behanglijm

[divider]Conclusie: xanthaangom zit door zijn stabiliserende en verdikkingseigenschappen in veel voedingsmiddelen, persoonlijke verzorgingsproducten en industriële producten.[divider]

Xanthaangom Kan De Bloedsuiker Verlagen

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat xanthaangom, wanneer het in grote hoeveelheden wordt gebruikt, de bloedsuikerspiegel kan verlagen (456).

Het wordt aangenomen dat het vloeistoffen in je maag en je dunne darm omzet in een viskeuze, gelachtige stof. Dit vertraagt de spijsvertering en beïnvloedt dus hoe snel de suiker in je bloedstroom terechtkomt, waardoor de bloedsuikerspiegels na het eten afnemen (4).

In een 12-weken durend onderzoek kregen negen mannen met diabetes en vier mannen zonder diabetes dagelijks een muffin te eten. Zes weken lang aten de mannen muffins zonder xanthaangom en 6 weken lang aten ze muffins die 12 gram xanthaangom bevatten.

De bloedglucose niveaus van de deelnemers werd regelmatig getest en bij de mannen met diabetes waren zowel de waarden nuchter als na het eten van de muffin met de xanthaangom significant lager (5).

Uit een ander onderzoek onder 11 vrouwen bleek, dat na het consumeren van rijst met extra xanthaangom, de bloedsuikers stukken lager waren (6).

[divider]Conclusie: xanthaangom kan de bloedsuikerspiegel, door de vertering te vertragen en te beïnvloeden hoe snel de suiker in de bloedbaan komt, flink verlagen.[divider]

Overige Gezondheidsvoordelen

Xanthaangom is ook nog gekoppeld aan andere potentiële voordelen voor de gezondheid, hoewel deze voordelen waarschijnlijk niet zullen optreden door het eten van dit middel op zich.

Sommige mogelijke voordelen voor de gezondheid van xanthaangom zijn onder andere:

 • Lager cholesterol: tijdens een onderzoek kregen vijf mannen gedurende 23 dagen 10 keer de aanbevolen hoeveelheid xanthaangom per dag. Uit het bloedonderzoek tijdens dat onderzoek bleek dat hun cholesterol met 10% daalde (7).
 • Gewichtsverliesmensen zeggen dat ze na het consumeren van xanthaangom langer een verzadigd gevoel ervaren. Het kan het gevoel van volheid verhogen door het vertragen van de maaglediging en het vertragen de spijsvertering (45).
 • Kankerbestrijdingseigenschappen: uit een onderzoek onder muizen met melanoom bleek dat het de groei van kanker tumoren aanzienlijk vertraagde en zo hun levensduur kon verlengen. Er zijn nog onvoldoende onderzoeken met mensen geweest, dus is het huidige bewijs zwak (8).
 • Verbeterde stoelgang: xanthaangom verhoogt de beweging van vocht door de darm en maakt de ontlasting zachter waardoor het gemakkelijker door de darm kan gaan. Onderzoeken hebben ook vastgesteld dat het de frequentie en de hoeveelheid ontlasting aanzienlijk verhoogt (9).
 • Verdikt vloeistoffen: het wordt voor mensen, die moeite hebben om te slikken zoals oudere volwassenen of mensen met neurologische aandoeningen, gebruikt om vloeistoffen te verdikken (10).
 • Speekselvervanging: het wordt soms ook gebruikt als een speekselvervanger voor mensen die last hebben van een droge mond, maar onderzoeken over de effectiviteit ervan hebben verschillende uitkomsten (1112).

[divider]Conclusie: grotere hoeveelheden xanthaangom kunnen voordelen voor de gezondheid bieden, waaronder een lager cholesterol, verhoogde verzadigdheid  en kankerbestrijdingseigenschappen. Maar om dit met zekerheid te kunnen zeggen, zijn er nog meer onderzoeken met mensen nodig.[divider]

Xanthaangom Kan Spijsverteringsproblemen Veroorzaken

xanthaangom spijsverteringVoor de meeste mensen lijkt de enige potentiële negatieve bijwerking van xanthaangom te zijn dat hun maag van streek raakt.

Veel onderzoeken onder dieren wijzen uit dat grote hoeveelheden hiervan de frequentie van de ontlasting kunnen verhogen en ook voor een zachte ontlasting kan zorgen (1314).

Uit onderzoeken met mensen bleken grote hoeveelheden xanthaangom de volgende effecten te hebben (9):

 •  Verhoogde frequentie van de darmbewegingen
 •  Meer ontlasting
 • Zachtere ontlasting
 •  Meer gasvorming
 • Veranderde darmbacteriën

Deze bijwerkingen lijken niet te voorkomen, tenzij je minder dan 15 gram consumeert. Maar het is vrij lastig om onder deze hoeveelheid te blijven als je een normaal dieet volgt (9).

Bovendien kan het vermogen van de xanthaangom om de darmbacteriën te veranderen ook als iets positiefs worden gezien. Het staat bekend als een probiotica en bevordert de groei van goede bacteriën in de darm (15).

Er is echter meer onderzoek nodig om deze voordelen van xanthaangom beter te begrijpen.

[divider]Conclusie: xanthaangom kan, als het in grote hoeveelheden wordt verbruikt, een laxerend effect hebben. Een groot voordeel van deze stof is dat het de groei van gezonde bacteriën in de darm bevordert.[divider]

Sommige Mensen Kunnen Dit Beter Vermijden Of Het Gebruik Ervan Beperken

Terwijl xanthaangom voor de meeste mensen veilig is, zijn er een aantal mensen die het beter kunnen vermijden.

1. Mensen met ernstige tarwe-, maïs-, soja- of zuivelallergieën

Xanthangom is afgeleid van suiker. Deze suiker kan uit verschillende bronnen waaronder tarwe, maïs, soja en zuivel komen (16).

Mensen met ernstige allergieën voor deze producten kunnen voedsel, dat xanthaangom bevat beter vermijden, tenzij ze kunnen bepalen uit welke bron de xanthamgom afkomstig is.

2. Premature zuigelingen

Simply Thick, een op xanthaangom gebaseerd verdikkingsmiddel, werd eerder altijd toegevoegd aan moedermelk voor premature zuigelingen.

In enkele gevallen ontwikkelden de zuigelingen necrotiserende enterocolitis, wat een levensbedreigende ziekte is, die de darmen laat ontsteken en die de darmen kan beschadigen waardoor een baby mogelijk kan sterven (17).

Terwijl Simply Thick veilig is voor gebruik bij volwassenen, moeten zuigelingen het vermijden omdat hun darmen dit nog niet aankunnen.

3. Diegenen die bepaalde medicijnen gebruiken of binnenkort een operatie ondergaan

Xanthaangom kan de bloedsuikerspiegel verlagen (5).

Dit kan gevaarlijk zijn voor mensen die bepaalde medicijnen voor diabetes gebruiken. Het kan ook gevaarlijk zijn voor mensen die binnenkort een operatie zullen ondergaan.

Deze mensen kunnen best wat voedsel met xanthaangom consumeren, maar ze moeten grote hoeveelheden ervan vermijden, totdat het effect op de bloedsuiker beter wordt begrepen.

[divider]Conclusie: premature zuigelingen en mensen met extreme allergieën moeten de inname van xanthaangom voorkomen. Ook degenen die het risico hebben op lage bloedsuikerspiegels moeten grote hoeveelheden hiervan vermijden.[divider]

Is Het Veilig Om Het te Consumeren?

Voor de meeste mensen is het eten van voedingsmiddelen, die xanthaangom bevatten, helemaal veilig.

Hoewel veel voedingsmiddelen dit bevatten, bedraagt het slechts ongeveer 0,05-0,3% van een voedingsproduct.

Bovendien verbruikt een gemiddelde persoon minder dan 1 gram xanthaangom per dag. Het is bewezen dat hoeveelheden tot 20 maal meer nog steeds veilig zijn (18).

In feite heeft het Joint Expert Committee on Food Additives het een aanvaardbare dagelijkse inname van “niet gespecificeerd” toegewezen. Het geeft deze aanduiding wanneer voedseladditieven een zeer lage toxiciteit hebben en de niveaus in voedingsmiddelen zo klein zijn, dat ze geen gevaar vormen voor de gezondheid (18).

Maar mensen moeten wel voorkomen dat ze xanthaangom inademen. Mensen die met de poedervorm werken en dit hebben ingeademd bleken griepachtige symptomen te krijgen en irritatie van de neus en de keel te ervaren (19).

Dus alhoewel veel voedingsmiddelen dit bevatten, is je inname zo klein dat je waarschijnlijk geen voordelen of negatieve bijwerkingen ervaart.

[divider]Conclusie: veel voedingsmiddelen bevatten xanthaangom, maar dit is in zulke kleine hoeveelheden dat het geen grote invloed op je gezondheid heeft.[divider]

Samenvatting

Xanthaangom is een populair additief voor het verdikken en het stabiliseren van veel voedingsmiddelen. Het wordt gevonden in veel voedingsmiddelen en producten en lijkt voor de meeste mensen veilig te zijn.

Het kan zelfs, als het in grotere hoeveelheden wordt geconsumeerd, gezondheidsvoordelen hebben alhoewel deze hogere innames ook het risico op spijsverteringsproblemen kunnen verhogen.

Als je een normaal dieet volgt, is het moeilijk om hogere innames te bereiken en zul je dit waarschijnlijk alleen bereiken door het gebruik van xanthaangom-supplementen.

Hoewel veel onderzoeken de veiligheid van xanthaangom in voedsel hebben bewezen, zijn er nog maar weinig onderzoeken met mensen voltooid en is er nog veel meer onderzoek nodig.

Ondertussen kun je gewoon voedingsmiddelen, die xanthaangom bevatten, veilig eten. Het lijkt toch onschadelijker te zijn dan we denken.

Ook interessant om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *