Vriendschap | 10 Dingen Die Echte Vrienden Niet Doen!

Vriendschap - gezond10

Echte Vrienden

Een echte vriendschap: wat houdt dat precies in? Hoe kun je weten dat je elkaars goede vriend bent? Hier zijn 10 dingen die echte vrienden niet doen!

1. Ze roddelen niet achter je rug om.

Echte vrienden distantiëren zich van onnodig drama. Als een goede vriend geruchten over je verspreidt of geheimen deelt waarvan je gevraagd hebt ze niet door te vertellen, dan is het geen goede vriend die je vertrouwen ook niet waard is. Echte vriendschap is namelijk gebaseerd op eerlijkheid.

2. Ze vallen je niet persoonlijk aan.

Echte vrienden willen je niet slecht laten voelen over jezelf. Ze communiceren met vriendelijke woorden, niet met wreedheid. Ze richten zich op overeenkomsten, niet op verschillen. Ze praten over je kwaliteiten, niet over je tekortkomingen. Om echte vriendschap te behouden, is het belangrijk om goed te zijn voor je vriend. Vriendschap moet namelijk van twee kanten komen.

3. Ze beginnen geen zinloze ruzies.

Goede vrienden weten dat niets doellozer is dan het beginnen van een ruzie die je niet kunt winnen. Niemand zegt ooit, ergens “Het lezen van de status update laat me mijn hele bestaan overwegen”. Een echte vriend accepteert een persoon zoals hij is, of hij het er mee eens is of niet. Echte vriendschap gaat namelijk om het accepteren van een persoon, zoals hij is. Dit betekent niet dat je geen vrienden kunt hebben waar je het niet mee eens bent (ik beveel het je zelfs sterk aan omdat het dingen in perspectief plaatst). Maar als je een discussie begint, doe het dan op een respectvolle manier.

4. Echte vrienden onderbreken je niet de hele tijd.

Echte vrienden zijn niet zo geobsedeerd door zichzelf dat ze niet geïnteresseerd zijn in hoe je je voelt. Er kan geen eerlijke en evenwichtige vriendschap ontstaan wanneer de ene helft altijd praat en nooit luistert.

5. Ze ontmoedigen je niet in het nastreven van je doelen.

Echte vrienden geven je feedback zonder eromheen te draaien als ze denken dat het nodig is voor je persoonlijke ontwikkeling, maar dit doen ze niet op een neerbuigende of hatelijke manier. In plaats daarvan geven ze je constructief, hulpvaardig advies dat je inspireert een betere versie van jezelf te worden.

6. Ze kijken niet op je neer vanwege je verleden.

Echte vrienden geven niet om je verleden, hoe kleurrijk het ook mag zijn. Wanneer je moedig genoeg bent om een paar vervelende dingen uit het verleden op te biechten, zou een echte vriend niet minder goed over je moeten denken; in plaats daarvan zou hij je troost en steun moeten geven, en je openhartigheid moeten waarderen.

7. Ze laten je niet alleen in sociale situaties.

Echte vrienden zijn emotioneel intelligent genoeg om te weten dat het erg onattent is om een vriend mee te nemen naar een feestje waar hij niemand kent en hem vervolgens aan zijn lot over te laten (vooral als de betreffende vriend introvert is).

8. Een echte vriend is niet jaloers op jouw succes.

Echte vrienden verspillen hun tijd niet aan jaloezie wanneer er iets goeds gebeurt voor iemand anders. Dat houdt een vriendschap sterk. Ze weten dat het veel beter is om blij te zijn voor het succes van een ander (en misschien zelfs wat notities te maken over hoe ze het gedaan hebben), dan te zitten mokken en zich af te vragen “Waarom overkomt mij dit niet?”. Minder geklaag, minder gedoe.

9. Ze veroordelen je niet en proberen je niet te “repareren”.

Echte vrienden weten dat het onnozel is om een persoon te “repareren” terwijl ze zichzelf niet op orde hebben. Zoals Jezus Christus zei, “Laat hij die zonder zonde is de eerste steen werpen.” Echte vrienden zijn in staat toe te geven dat zij zelf verre van perfect zijn, dus is het een beetje absurd om iets anders te verwachten van een ander. Vriendschap is accepteren van iemand zoals diegene is. Je bent misschien niet perfect, maar je bent goed genoeg, en trek je niks aan van iemand die je iets anders vertelt.

10. Ze nemen je vriendschap niet voor vanzelfsprekend aan.

Echte vrienden zien een relatie niet als iets kortdurends dat zo opzij gezet kan worden wanneer het uitkomt, maar meer als een lange verbintenis van grote betekenis. Een waardevolle vriend is niet alleen geïnteresseerd in leuke dingen doen zoals paintballen, midgetgolfen, gekke video’s kijken op internet, in achtbanen gaan, op het strand liggen of dansen in een club; ze zijn ook bereid je door moeilijke tijden te helpen, zoals je steunen na een sterfgeval in je familie en je helpen jezelf bij elkaar te rapen na het uitgaan van je relatie of een onverwachts ontslag. Echte vriendschap gaat door goede en slechte tijden. Will Smith stipte dit hoofdkenmerk van goede vrienden aan toen hij zei, “Wanneer je er niet bent tijdens mijn strijd, verwacht dan ook niet mijn succes mee te maken.”

Ook interessant om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *