Tandartskosten, iedereen heeft een mening…

tandartskosten - gezond10

Tandartskosten

Wanneer je op een verjaardag zit komt bijna altijd wel de tandarts even aan bod. Natuurlijk is het ene verhaal dat je hoort nog gruwelijker dan het andere en durf je bijna geen borrelnootje meer in je mond te stoppen. Maar naast de kiespijn-verhalen gaat het meestal al snel over de kosten die je kwijt bent na een bezoek aan de tandarts. Kosten die je liever bespaart, maar kun je eigenlijk wel besparen op tandartskosten?

Zorgverzekering.

Het begint natuurlijk allemaal met het afsluiten van de juiste zorgverzekering. De basisverzekering kent een zeer beperkte dekking. Deze biedt namelijk alleen dekking voor tandheelkundige kosten als je nog minderjarig bent. Het andere geval waarin de basisverzekering nog dekking biedt is als er sprake is van bijzondere noodzakelijke tandheelkundige hulp.

Je doet er dan ook goed aan om kritisch te kijken naar de aanvullende zorgverzekering. Kijk hierbij niet alleen maar naar de premie, maar kijk ook goed naar de inhoud hiervan. Lage premie is natuurlijk mooi meegenomen, maar als de dekking beperkter is ten opzichte van een andere duurdere aanbieder, dan kun je qua tandartskosten alsnog bedrogen uitkomen in het geval het je eens tegenzit. Een andere manier om kritisch te kijken naar besparen van je tandartskosten is om eens kritisch naar jezelf te kijken. Met andere woorden, hoe sterk is mijn gebit en hoe vaak “heb ik nu eigenlijk iets” bij de tandarts? Stel dat je niet echt een tandartsklant bent en je steeds kiest voor een dure uitgebreide aanvullende verzekering is het misschien eens het “risico” waard om een minder uitgebreid pakket te nemen. Per jaar kun je dit wijzigen.

Vastgesteld tarief

Vrijwel elke behandeling bij de tandarts kent een vast tarief. Deze tarieven mogen niet door de tandarts zelf bepaald worden. Of je hier wel of niet blij mee moet zijn is de vraag. Immers, is er nu wel sprake van enige marktwerking? Het is echter een paar jaar geleden geprobeerd. De tarieven werden vrijgegeven, maar al vrij snel stegen deze enorm. Dit was geheel tegen de verwachting in en daarom zijn we weer terug bij hoe het altijd was….vastgestelde tarieven. Hoe dan ook, de tarieven worden bepaald door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Deze tarieven worden jaarlijks opnieuw vastgesteld. Dit gebeurt in overleg met de beroepsvereniging van tandartsen

Waarom dan toch verschillen?

Ondanks dat de tarieven vastgesteld zijn, zijn er best nog wel verschillen in kosten per tandarts. Dit komt, omdat een tandarts wel zelf mag bepalen of hij het nodig vindt om bijvoorbeeld een (extra) foto te maken. Een tandarts kan ook een (extra) nacontrole willen en je snapt natuurlijk direct dat hij dit niet voor niets uitvoert. Dit zijn slechts twee voorbeelden, maar zo zijn er meer te vinden. Wat verder nog goed is om te weten is dat tandartsen voor een behandeling die meer dan €25 euro gaat kosten verplicht zijn om dit vooraf in een offerte aan je mee te geven. Met deze offerte kun je natuurlijk een rondje langs de velden maken om te zien of je elders voordeliger uit bent.

Over tandartskosten zal altijd iets te doen blijven. Zoveel mensen, zoveel meningen. Ga voor jezelf na wat jij belangrijk vindt met betrekking tot je gebit. Sluit vervolgens de aanvullende zorgverzekering af die hier het beste bij past en ga ook bij de keuze van een (nieuwe) tandarts niet over één nachtje ijs.

Ook interessant om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *