Stofwisseling versnellen! 8 tips voor snelle metabolisme

Stofwisseling versnellen - gezond10

Stofwisseling versnellen

Heb je laatst veel alcohol gedronken of loop je er de kantjes vanaf tijdens je workout, dan vormt stofwisseling versnellen nadrukkelijk wel een aandachtsveld. De kans is groot dat je een trage stofwisseling hebt als dat het geval is. Je voelt je daarnaast mogelijk vaak ziekjes, wat niet echt een bepaald leuk manier van leven is. Maar het is van belang om te realiseren dat jij, en dan ook daadwerkelijk alleen jij, de controle over je gezondheid hebt. Als je je een beetje traag voelt en het gevoel hebt dat je op het verkeerde spoor zit, kan je met deze 8 geweldige tips gemakkelijk je metabolisme versnellen en je energie snel terug krijgen.

Slaap goed om je stofwisseling te versnellen

Je slaapgewoonten en je stofwisseling zijn onmiskenbaar met elkaar verbonden. Volgens een studie in het internationale Journal of Endocrinology, kan slaapgebrek zware effecten hebben op de metabolisme, waaronder een verhoogd risico op diabetes type 2. Een gebrek aan slaap of slaapstoornissen verhogen tevens de eetlust door een verhoogde leptine productie. Als je problemen hebt om ’s avonds in slaap te vallen, probeer dan een uur voor het slapen gaan alle elektronica uit te zetten. Het licht van televisies of computerschermen kan de productie van melatonine beperken, waardoor je wakker blijft. Deze makkelijke tip kan je stofwisseling versnellen.

Cafeïne met mate drinken zal je metabolisme versnellen

Onderzoek heeft keer op keer aangetoond dat groene thee en koffie gunstige metabolische effecten hebben. Drink er alleen niet te veel van, aangezien de voordelen niet opwegen tegen de nadelen van een verhoogde energie in de avond.

Stofwisseling versnellen door je lichaam te verassen

Train je nog steeds met dezelfde workout video van vijf jaar terug? Het is enorm goed voor je lichaam als je je workout verandert. Daarnaast zal dit de stofwisseling verhogen. Probeer een nieuwe workout hobby te zoeken, zoals kickboksen of zwemmen, om een contrast te creëren met je huidige programma. En als je echt fit wil worden, probeer dan HIIT (high intensity interval training; interval training met een hoge intensiteit). Hoewel deze workouts korter zijn, zijn ze meer intens. Het contrast van intensiteit met de rustperiodes laat je stofwisseling de lucht in schieten, en je zult nog uren na de workout blijven genieten van deze voordelen. Metabolisme versnellen kan heel leuk zijn met deze tip!

Lees dit artikel om je lichaam te verassen!

Met gewichten trainen zal je stofwisseling versnellengewichten trainen om stofwisseling versnellen - gezond10

Meer spiermassa betekent een betere stofwisseling in rust. Wat betekent dat precies? Nou, hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt als je helemaal niets doet. Hoe bouw je spieren op? Gewichtstraining en bepaalde voeding die de spieropbouw stimuleren (klik hier op om achter te komen welke voedingen dit zijn). En nee, je hoeft geen bodybuilder te zijn om gewichten te gebruiken in de sportschool. Begin met veel herhalingen met lichte gewichten om je bestaande spieren uit te dagen en kies geleidelijk voor zwaardere gewichten om ze te helpen groeien.

Stofwisseling versnellen door water te drinken

Dit klinkt logisch, maar de meeste mensen drinken niet genoeg water. Hoe kan je lichaam goed functioneren als het zijn belangrijkste stof mist? Niet. Een studie toont aan dat het drinken van een halve liter water de stofwisseling gedurende een uur met zo’n 30 procent versnelt, wat een aanzienlijke toename is. De standaard acht glazen per dag regel is mogelijk niet genoeg. Als je intens sport, heb je er meer nodig. Drink regelmatig gedurende de dag, en vooral als je dorst hebt, om je lichaam altijd gehydrateerd te houden. Probeer ook iedere ochtend een glas water op kamertemperatuur te drinken. Probeer 2 of 3 koppen water te drinken na het wakker worden om een geweldige dag te hebben na een dehydraterende nacht slaap. Stofwisseling versnellen door simpelweg meer water te drinken werkt echt! Jammer dat veel mensen hier niet gebruik van maken.

Lees ook water drinken! voor meer info over de gezondheidsvoordelen van water!

Pittig eten zal werkelijk je metabolisme versnellen!

Pittig eten verlaagt niet alleen onze eetlust en verhoogt het verzadigingsgevoel, maar het versnelt ook je stofwisseling met zo’n 8 procent. Eet niet langer smakeloze kip, maar gooi er wat chili poeder overheen! Zowel je smaakpapillen en je taille zullen er baat bij hebben.

Stofwisseling versnellen door simpelweg slim te eten

Bepaald eten staat kunnen je metabolisme verhogen, zoals kokosolie, bepaald fruit, en vooral eiwitten. Kies voor deze gezonde voedingsstoffen in plaats van verwerkte, suikerhoudende alternatieven om je lichaam op de juiste manier van brandstof te voorzien. Let op, als je te veel eet, zal deze matige versnelling van de stofwisseling dit niet compenseren. Eet alleen als je honger hebt en tot je 80 procent vol zit om maximaal voordeel uit je stofwisselingsverhogende snacks te halen.

Voeg een snufje cardio toe om je metabolisme te verhogen
cardio om stofwisseling versnellen - gezond10

Door een paar keer per week dertig minuten tot een uur cardio te doen, kun je de volgende 14 uur je stofwisseling versnellen. Een beetje zweten is een kleine prijs voor de voordelen die het oplevert, waaronder een gezond hart en een stroom van endorfine. Te veel cardio kan echter net zo slecht zijn als helemaal geen cardio, aangezien het je kan uitputten en je bijnieren kan overbelasten. Blijf jezelf pushen, maar probeer niet te obsessief te worden. De sleutel is om alles met mate te doen.

Als je dagelijkse routine traag en saai aanvoelt, probeer dan een paar van bovenstaande ideeën uit te voeren om je stofwisseling te versnellen en gezondheid te verbeteren. Je kunt jezelf met een paar eenvoudige stappen op een positieve manier veranderen. Leef gezond en gematigd, en je lichaam zal volgen.

One Comment

  1. Dina

    Ik heb gehoord dat gember ook echt goed is voor je stofwisseling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *