Sfinxhouding (Salamba Bhujangasana)

 

Sfinxhouding (Sphinx Pose): Stap-voor-Stap Instructies

Yoga1 gezond10Ga op je buik liggen met je benen zij aan zij. Klem vervolgens je staartbeentje tegen je schaambeen en rek richting je hielen uit. Draai dan je dijen naar binnen door de buitenkant van je dijen richting de vloer te bewegen. Dit helpt om je onderrug en sacrum (het naar beneden gerichte driehoekige bot aan de achterkant van je bekken) te verlengen en te verruimen om zo bescherming te bieden tijdens een achterwaartse buiging.

Yoga2 gezond10Benader de muur achter je en ga hiervoor door je tenen. Terwijl je deze beweging maakt, moet je verzekeren dat je de verlenging van het staartbeentje richting je hielen aanhoud, om je onderrug te beschermen. Verstevig je zitvlak maar zorg dat het niet gebald staat. Terwijl je benen actief zijn, mogen je tong, ogen en hersenen dat niet zijn.

Yoga3 gezond10Zet nu je ellebogen onder je schouders en je voorarmen evenwijdig met elkaar op de vloer. Adem in en til de bovenkant van je torso en die van je hoofd weg van de vloer door middel van een lichte buiging naar achteren.

Yoga4 gezond10De laatste stap tot een stevige basis voor de Sfinxhouding is je bewust voelen in je onderbuik, meer gedetailleerd de plaats net boven je schaambeen en net onder je navel. Trek deze zachtjes weg van de grond zodat je een koepel creëert dat richting je onderrug kromt. Laat dit soepel verlopen en subtiel en maak je buik hier niet stijf of hard voor. Door je buik op deze manier omhoog te brengen ondersteun en verdeel je de kromming van de buiging naar achteren. Ook gebeurd dit hierdoor met een evenwichtigere lengte van de wervelkolom, waardoor je de onderrug verzacht en je bovenrug aan het werk zet.

Yoga5 gezond10Adem 10 keer in en uit, adem vervolgens uit en ontspan je buik, verlaag je onderromp en hoofd hierbij naar de vloer. Draai je hoofd naar één kant. Lig voor een tijdje rustig neer terwijl je je rug bij elke inademing verbreed en alle spanningen laat gaan tijdens het uitademen. Herhaal voor een tweede of derde keer indien je dit wenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *