Ontstekingsremmende diëten

Ontstekingsremmende diëten

In tegenstelling tot de meeste andere diëten heeft dit dieet geen pakkende naam. Het beweert ook niet dat je voor komende zaterdag een maat slanker bent. Het is niet eens echt een dieet, maar meer een levenslang eetplan. Dr. Barry Sears van het beroemde The Zone dieet, en Dr. Andrew Weil, opgeleid door Harvard tot natuurlijke en preventieve geneeskundige arts, zeggen dat het ontstekingsremmende dieet ideaal is voor een goede algemene gezondheid. Voorstanders van het dieet stellen dat het de kans op hart- en vaatziekten kan verlagen, bestaande hartproblemen onder controle kan houden, triglyceriden in het bloed en de bloeddruk kan verlagen en stijve en gevoelige artrosegewrichten kan verzachten. Maar experts geven toe dat ontstekingsremmend eten voor bepaalde gezondheidsproblemen effectiever is dan voor andere – en dat het wetenschappelijk bewijs voor de voordelen van ziektevermindering van deze eetplannen nog steeds wordt verzameld.

Hier zijn de beste ontstekingsremmende diëten die je kunt voorbereiden:

Hele en gebarsten granen

Hele en gebarsten granen zijn graansoorten die intact zijn of in een klein aantal grote stukken zijn gebarsten, in tegenstelling tot fijngemalen graan in volkorenbrood. Dit vezelrijk voedsel verteert langzaam, wat de pieken in de bloedsuikerspiegel helpt verminderen. Grote pieken kunnen namelijk ontstekingen veroorzaken. Gezonde keuzes zijn bruine rijst, haver, gerst en quinoa. Dr. Weil houdt tevens van basmati rijst om zijn heerlijke smaak. Eet drie tot vijf porties per dag.

Zeevruchten

Net als extra vierge olijfolie zijn vis en zeevruchten rijk aan omega 3 vetzuren en worden ze belangrijk geacht voor het verminderen van ontstekingen. Zwarte kabeljauw (zandvis) is het favoriete gerecht van Dr. Weil. Andere uitstekende keuzes zijn haring, sardientjes en wilde zalm uit Alaska. Eet twee tot vier porties zeevruchten per week. Een portie is ongeveer 115 gram.

Fruit en groenten rijk aan carotenoïden

Carotenoïden, het pigment in fruit en groenten, bevat krachtige antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen die vrije radicalen tegengaan. Creëer een regenboog: paarse kool, gouden muskaatpompoen, donkergroene rucola, enz. Een van Dr. Weil’s favoriete groenten rijk aan carotenoïden is oranje bloemkool. Deze bevat veel kankerbestrijdende bètacaroteen. Ga ernaar op zoek in je supermarkt. Eet vier tot vijf porties per dag.

Bloemkoolsoep – dit populaire recept van True Food is extreem gezond en snel te bereiden. Een enkele kop zal je van een overvloed aan ontstekingsremmende ingrediënten voorzien, zoals oranje bloemkool, kurkuma en extra vierge olijfolie. Drink deze heerlijke soep warm of koud.

Polyfenolen met oliën

De polyfenolen in oliën, zoals extra vierge olijfolie, zijn krachtige antioxidanten waarvan is bewezen dat ze ontstekingen in het hele lichaam verminderen. Eet vijf tot zeven porties per dag. Een portie staat gelijk aan een theelepel. Je kunt polyfenolen ook uit ander voedsel met gezonde vetten halen, zoals noten (walnoten, cashews, etc.) of avocado’s.

Kruiden en specerijen

Verfijn de smaak van je favoriete eten met ontstekingsremmende kruiden, zoals chili pepers, basilicum, kaneel en kurkuma. Met name kurkuma heeft enorme natuurlijke ontstekingsremmende kwaliteiten door het actieve ingrediënt komijn. Voel je vrij om onbeperkte hoeveelheden van deze kruiden te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *