Ogen verbeteren op een natuurlijke wijze

oog2 -gezond10

Ogen verbeteren

We gebruiken onze ogen meer dan ooit om naar kleine dingen en beelden op computerschermen, televisies en telefoons te kijken. Dit leidt tot vermoeidheid van de ogen en tot een toename in leeftijdsgerelateerde oogproblemen. Maar een verminderd zicht hoeft geen onvermijdelijk deel van een lang leven te zijn. Volg deze drie tips om je eigen ogen te verbeteren, zodat je een goed uitzicht kunt hebben op een lang leven.

Ogen verbeteren door gezond etenogen1 - gezond10

Bescherm je kijkers met een voorbeeldig dieet! Onze ogen hebben meerdere voedingsstoffen nodig om optimaal te kunnen functioneren. Begin met deze:

 • Vitamines A, C, E, en mineralen als koper en zink zijn essentieel voor goede ogen.
 • Anti-oxidanten, waaronder bèta-caroteen, luteïne, en zeaxanthine, beschermen de macula tegen beschadiging door de zon. Haal deze anti-oxidanten uit donkergroene bladgroenten, eierdooiers, gele paprika’s, pompoen, zoete aardappelen en wortels. Heb je het kleurpatroon opgemerkt? Recent onderzoek toont aan dat het consumeren van gele en groene groenten leeftijdsgebonden macula degeneratie, een belangrijke oorzaak van blindheid, kan helpen voorkomen.
 • Voedsel dat rijk is aan zwavel, cysteïne en lecithine helpt de lens van het oog te beschermen tegen cataractvorming. Goede keuzes zijn knoflook, uien, sjalotten en kappertjes.
 • Bosbessen, druiven en goji bessen die rijk zijn aan anthocyanen hebben antioxiderende en ontstekingsremmende kwaliteiten die je ogen kunnen helpen verbeteren.
 • DHA is een vetzuur dat je uit vissen als wilde zalm, sardientjes, makreel en kabeljauw kunt halen. DHA biedt een structurele ondersteuning aan celmembranen om de gezondheid van je ogen te bevorderen.

Train je ogen

Deze eenvoudige oefeningen helpen je om een optimaal zicht te behouden en kunnen ook die irritante floaters verhelpen. Voer deze oefeningen meteen na het wakker worden uit en voor je naar bed gaat. Je kunt ze ook iedere keer wanneer je voelt dat je ogen vermoeid zijn uitvoeren. Zorg dat je handen schoon zijn en dat je ontspannen bent. Train dagelijks en je zult waarschijnlijk binnen een maand resultaten zien.

 • Warm je ogen op. wrijf je handpalmen tegen elkaar om warmte te creëren en plaats ze vervolgens vijf seconden lang tegen je ogen. Herhaal dit drie keer.
 • Rol je ogen. Begin met omhoog te kijken en maak vervolgens tien cirkels met de klok mee en vervolgens tien cirkels tegen de klok in.
 • Concentreer je. Hou een pen op armlengte, kijk er geconcentreerd naar en breng de pen langzaam dichterbij tot deze zo’n 15 centimeter van je neus is verwijderd. Beweeg de pen daarna langzaam terug en blijf geconcentreerd naar de pen kijken. Voer deze beweging tien keer uit.
 • Masseer je slapen. Gebruik de knokkels van je duimen om je slapen in kleine cirkels te masseren. Doe dit twintig keer in de ene richting en twintig keer in de andere richting. Herhaal dezelfde handeling boven het midden van je wenkbrauw op je voorhoofd en daarna onder de ogen aan beide zijden van de brug van je neus.
 • Hou een kort dutje. Leg je hoofd naar achteren, sluit je ogen en ontspan je gedurende drie minuten.
  ogen - gezond10

Geef je ogen voldoende rust

 • Genoeg slaap krijgen is zeer belangrijk voor de gezondheid van je ogen. Slaap stelt je in staat om volledig uit te rusten, te repareren en te herstellen. Onvoldoende slaap kan je zicht belemmeren, dus probeer iedere nacht acht uur vaste slaap te behalen.
 • Geef je ogen ieder uur wat rust tijdens werkdagen: laat je ogen tien minuten rusten voor iedere vijftig minuten die je leest of aan de computer besteedt. Als je ogen oververmoeid voelen, kun je gaan liggen en verkoelende komkommerschijfjes op je oogleden plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *