Brandnetelthee Gezond | Waar Is Brandnetelthee Goed Voor?

Brandnetelthee gezond

Brandnetelthee Goed Voor…?

Ook al is het niet de eerste soort thee die mensen verkiezen, is brandnetelthee gezond en een lekker drankje dat onder andere pijn kan verlichten, allergieën kan verminderen, het immuunsysteem kan verbeteren, het hart kan beschermen, spijsvertering kan optimaliseren, ontstekingen kan weren en de huid kan genezen.

De thee kan vrij sterk zijn, en heeft een snel effect op het lichaam, vooral door de flavonoïden, carotenoïden, vitamines en mineralen in de plant. Het is vooral rijk aan calcium en magnesium, en dat in veel grotere concentraties dan andere groene groentes die geprezen worden voor hun hoeveelheid mineralen. Deze voedingsstoffen kunnen onmiddellijk opgenomen worden door brandnetelthee, daardoor wordt er over de hele wereld hard naar gezocht. De antioxidanten alleen zijn genoeg om het gezonde voeding te noemen, maar de specifieke effecten van deze plant zijn door de jaren heen ontdekt en maken het voor natuurlijke helers en mensen uit de praktijk erg aantrekkelijk. Lees verder om erachter te komen waar brandnetelthee goed voor is!

Wat Is Brandnetelthee

Waar is brandnetelthee goed voorBrandnetel is oorspronkelijk uit Europa, Azië en Noord-Afrika en het origine van brandnetelthee. De wetenschappelijke naam is Urtica dioica. Wat dit drankje zo interessant maakt is dat vijf van de zes belangrijkste variëteiten van deze plant kleine stekels en trichomen hebben, die histamines en andere irriterende stoffen in de huid brengen als het in contact komt met mensen en andere dieren. Dit defensiemechanisme moet ervoor zorgen dat mensen het niet zouden eten of de planten zouden plukken, maar zonder succes.

Al duizenden jaren lang wordt brandnetel over de hele wereld gebruikt voor vele dingen, waaronder kruidenmedicijnen, vezels en een bron van voedsel. Als je brandnetels in water weekt, worden de chemicaliën die deze pijnlijke prikken geven geneutraliseerd, waardoor de plant onschadelijk wordt. Als een bron van voedsel zijn de blaadjes vergelijkbaar met de proteïnes in spinazie, en diezelfde blaadjes kunnen gedroogd worden en gebruikt worden in brandnetelthee. De bloemen van de plant worden ook vaak gebruikt in de bereiding van de thee.

Gezondheidsvoordelen Van Brandnetelthee

Laten we nu even inzoomen op de vele fantastische gezondheidsvoordelen van brandnetelthee! Hier zijn een aantal redenen waarom brandnetelthee gezond is!

1. Gezonde Huid

brandnetelthee huidOok al loopt het consistente onderzoek op dit gebeid wat achter, netelthee is traditioneel gebruikt in huidverzorging in veel delen van de wereld. De pijnstillende en ontstekingswerende eigenschappen van brandnetelthee kunnen symptomen van acne, eczeem, irritatie en andere beschadigingen van je huid helpen verzachten. De antioxidanten in deze thee kunnen ook de genezing versnellen en de vorming van littekens op de huid vermijden. Je kan de thee drinken om deze effecten te krijgen, of de thee laten afkoelen en het dan op de huid aanbrengen met een doekje en ervoor zorgen dat het erop blijft voor de maximum absorptie

2. Immuunsysteem

De flavonoïden en carotenoïden in brandnetelthee, samen met de hoge concentratie vitamine C, zorgen ervoor dat dit drankje een efficiënte booster voor het immuunsysteem is. Antioxidanten zijn krachtige substanties die vrije radicalen, de gevaarlijke bijproducten van cellulair metabolisme die celmutatie en chronische ziektes kunnen veroorzaken, kunnen opzoeken en neutraliseren. Door je immuunsysteem vrij te maken van het vechten tegen oxidatieve stress, kan brandnetelthee werken als de eerste linie defensie van je immuunsysteem.

3. Brandnetelthee Gezond En Goed Voor De Spijsvertering

Brandnetelthee goed voor spijsverteringDe antioxidante en ontstekingswerende werking van brandnetelthee zorgt ervoor dat het perfect is om spijsverteringsproblemen, zoals IBS, constipatie, diarree en gewone last aan de maag door bacteriën in de buik te helpen genezen. brandnetelthee kan ook ringwormen en parasieten doden, de gezondheid van je maag terug in orde brengen en de groei van goede bacteriën verbeteren.

4. Gezonde Nieren

Het meest veelbelovende en best onderzochte voordeel van brandnetelthee heeft te maken met de nieren. Netelthee is een sterk diureticum en gezond, die consistent urineren helpen stimuleren. Veel mensen hebben last van Benigne Prostaathyperplasie, wat het aantal urinaire en seksuele aspecten in je leven kan beïnvloeden, en er zijn een paar betrouwbare behandelingen ervoor. Het is aangetoond dat brandnetelthee die symptomen vermindert en de gezondheid van de prostaat verbetert, terwijl het ook het niveau van testosteron in het lichaam verhoogt, wat helpt met bepaalde seksuele bijwerkingen van de aandoening. Het kan ook helpen om nierstenen te voorkomen.

7. Pijnverlichtend en Ontstekingswerend

Er zijn natuurlijke pijnverlichtende en ontstekingswerende bestandsdelen in netels die hen door de jaren heen zo populair hebben gemaakt. Of je nu deze thee gebruikt om de pijn van een verrekte spier, een stijve rug, hoofdpijn of een blauwe plek te verlichten, je voelt je vaak veel beter voor je je kopje op hebt. Het extern aanbrengen van brandnetelthee kan even efficiënt, en directer, zijn, maar deze effecten kunnen ook gevoeld worden als je de thee drinkt.

5. Osteoporose

Brandnetelthee goed voor botten OsteoporoseEr zijn veel gezonde mineralen die gevonden kunnen worden in brandnetelthee, waaronder calcium, magnesium en ijzer. Het zorgt er niet enkel voor dat deze theevariëteit uitstekend is voor mensen die last hebben van anemie, maar het helpt ook om de geleidelijke afbraak van de mineralen in de botten als we ouder worden. Het is essentieel om alle mineralen te krijgen als we ouder worden, om osteoporose tegen te gaan. De antioxidanten en mineralen in deze thee zijn de perfecte manier om je lichaam jong te laten voelen.

7. Allergische Reacties

Ironisch genoeg, aangezien netels de huid steken voor ze geweekt en geneutraliseerd zijn, kunnen ze een intense allergische reacties veroorzaken. Toch kunnen de chemicaliën en organische delen in netels ook dienst doen als antihistaminica als ze als thee gedronken worden. Deze rare omkering van de effecten is één van de redenen waarom brandnetelthee gezond en zo’n mysterie is, maar als je een sterke allergische reactie op iets krijgt en je het valse alarm van je immuunsysteem wilt tegengaan, zal een kopje van deze thee helpen!

8. Gezond Hart

Brandnetelthee goed voor hartSommige onderzoekers hebben gevonden dat er een verbinding is tussen lage bloeddruk en het regelmatige brandnetelthee. De ontstekingswerende onderdelen, en de kalium die gevonden worden in netels kunnen zowel de druk in slagaders als aders verminderen, waardoor er een gezondere circulatie en meer zuurstof in het lichaam is. Dit kan jouw kansen op een hartaanval, beroerte en andere hart- en vaatziekten verminderen. Een goed reden waarom brandnetelthee gezond kan zijn!

Hoe Brandnetelthee Maken

Je kan thuis je eigen brandnetelthee maken, met maar een paar simpele spullen.

brandnetelthee maken

 

Ingrediënten

De basis voor je thee zullen waarschijnlijk rauwe brandnetelbladeren zijn. Je kan zelf brandnetelblaadjes kweken of ze kopen. Als je ze liever in stukjes hebt, kan je de bladeren zelf vermalen of ze in stukjes kopen. Brandnetelthee waar te koop? Netel kan je vaak kopen bij kruiden- en gezondheidswinkels, of online.

Je kan experimenteren met de hoeveelheid netel en water, maar over het algemeen heb je 2 kopjes water voor elk kopje bladeren nodig.

Instructies

 • 1. Voeg water toe aan de bladeren.
 • 2. Laat het water koken.
 • 3. Laat het enkele minuten sudderen.
 • 4. Giet de mengeling in een kleine filter.
 • 5. Voeg naar smaak een beetje honing, kaneel of stevia toe.

Als je liever één kopje drinkt, gebruik dan 2 theelepels losse netel of 1 theelepel gemalen netel in een kopje. Voeg kokend water toe, laat het enkele minuten intrekken, en geniet.

Begin met slechts één kopje brandnetelthee tegelijk, om er zeker van te zijn dat je er niet op reageert.

Voorzorgsmaatregelen Bij Het Gebruik van Brandnetel

Brandnetel is een superveilig kruid als het correct gebruikt wordt – maar er zijn wel enkele voorzorgsmaatregelen die je moet nemen als je brandnetel gebruikt.

 Bij het plukken: Pluk brandnetel altijd met dikke tuinhandschoenen om te vermijden dat je geprikt wordt. Het is ook altijd beter om jonge plantjes te plukken, liefst in de lente. Ze worden namelijk bitter als ze bloeien en ouder worden.

 Als je andere kruiden en supplementen gebruikt: Zoals bij elk ander kruid of supplement, is het belangrijk om voorzichtig te zijn als je ze mengt om bijwerkingen te vermijden. Je moet een gezondheidsplan altijd met je dokter bespreken. Het kan zijn dat je je dosis supplementen moet aanpassen als je voor brandnetel kiest.

Als je zwanger bent: Er is nog steeds onduidelijkheid over of zwangere vrouwen brandnetel mogen gebruiken. Omdat brandnetel de menstruatiecyclus beïnvloed en weeën kan opwekken, kan het mogelijk tot een miskraam leiden. Daarom moeten zwangere vrouwen geen brandnetel gebruiken.

Als je diabetes hebt: Het is bewezen dat brandnetel de bloedsuikerspiegel bij diabetes kan veranderen. Het kan ook de sterkte van diabetesmiddelen verhogen en het risico op hypoglykemie verhogen. Diabetici die brandnetel willen gebruiken moeten dat doen onder toezicht van een dokter. Het kan dat je je dosis medicatie moet aanpassen als je ervoor kiest om brandnetel te gebruiken.

Als je het voor de eerste keer gebruikt: Sommige mensen hebben last aan hun maag, buikloop of andere milde reacties als ze voor de eerste keer brandnetel gebruiken. Het is best om met een kleine dosis te beginnen en het daarna op te bouwen.

Interacties en Bijwerkingen

Volgens de University of Maryland Medical Center en WebMD kan brandnetel reageren met de volgende medicatie:

 Bloedverdunners zoals Warfarine (Coumadine), Clopidogrel (Plavix) en aspirine aangezien brandnetel grote hoeveelheden vitamine K bevat, wat er voor kan zorgen dat het bloed stolt. Door brandnetel te nemen, kan je de effecten van deze medicatie verminderen.

 Medicatie voor een hoge bloeddruk zoals ACE-remmers, bètablokkers en calciumkanaalblokkers omdat brandnetel bloeddruk kan verlagen en de effecten van deze medicatie kan verminderen.

Diuretica en plaspillen zoals Furosemide (Lasix) en hydrochlorothiazide aangezien brandnetel ook een diureticum is. Als het samen gebruikt wordt kan je uitdrogen.

 Lithium doordat brandnetel een diureticum is. Het kan het vermogen om dit medicijn uit je lichaam te verwijderen, waardoor je een hoger niveau aan lithium in je systeem hebben.

 NSAID’s omdat brandnetel het ontstekingswerend effect van sommige NSAID’s kan versterken. Ondanks het bewijs dat brandnetel combineren met NSAID’s voor minder pijn zorgt, moet het gebruikt worden onder toezicht.

 Slaapmedicatie (CZS-depressiva) zoals clonazepam (Klonopin), lorazepam (Ativan), phenobarbital (Donnatal), zolpidem (Ambien) omdat als grote hoeveelheden brandnetel van de hierboven vermelde medicatie in combinatie met brandnetel genomen worden, er slaperigheid en versuftheid kan optreden. Slaapmedicatie samen met brandnetel nemen kan te veel slaperigheid veroorzaken.

Samenvatting

Vast staat in ieder geval dat brandnetelthee gezond is! Alhoewel brandnetelthee duidelijk veel gezondheidsvoordelen heeft, zijn er ook enkele zorgen, vooral voor zwangere vrouwen, aangezien het hormonale veranderingen teweeg kan brengen en dat gevaarlijk voor de ontwikkeling van de foetus is. Als je netelblaadjes zelf oogst in de natuur, mag je ook niet te lang in het seizoen wachten, aangezien sommige stoffen later in het seizoen stijgen, namelijk die die slecht zijn voor je nieren en de kans op nierstenen verhogen. Voor je een nieuwe kruidenremedie toevoegt aan je dieet, is het altijd goed om eerst met je dokter over het idee te spreken.

Ook interessant om te lezen:

References
[1] https://www.hindawi.com/journals/tswj/2012/564367/abs/
[2] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0041008X07004516
[3] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1080603211000020
[4] https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/html/10.1055/s-2000-11117
[5] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874106005885
[6] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157502001722
[7] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814608011473
[8] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874103003490
[9] http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.2763/abstract
[10] http://www.nrcresearchpress.com/doi/abs/10.1139/y65-092#.WFiIAGQrITI

2 Comments

 1. Marijke Kreutz

  Waar us nog goed voor je

  1. Marijke Kreutz

   Is dat echt goed voor je ook mislijk ben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *