Boter Buiten De Koelkast Bewaren | Raakt De Boter Niet Bedorven?

Boter buiten de koelkast bewaren

Boter Op Het Aanrecht Of In De Koelkast?

Kan je boter buiten koelkast bewarenBoter is een favoriet smeersel voor op brood en een ingrediënt om mee te bakken. Maar als je het in de koelkast bewaart, wordt het hard en moet je het voor gebruik weer zacht laten worden of smelten. Om deze reden laten sommige mensen de boter buiten de koelkast in plaats van in de koelkast liggen. Maar kan je wel boter buiten de koelkast bewaren? Raakt de boter niet bedorven als je het buiten de koelkast laat? Welke soorten boter mag je wel buiten de koelkast bewaren en welke niet?

In dit artikel zullen we bekijken of boter eigenlijk gekoeld moet worden of niet. Verder worden enkele tips gegeven voor als je je boter op het aanrecht wilt bewaren.

Boter Heeft Een Hoog Vetgehalte

boter buiten koelkastBoter is een zuivelproduct, wat betekent dat het is gemaakt van de melk van zoogdieren – meestal koeien.

Het wordt gemaakt door het karnen van de melk of de room totdat het zich scheidt in karnemelk dat meestal vloeibaar is en botervet dat meestal hard is.

Boter is door zijn zeer hoge vetgehalte uniek onder de zuivelproducten. Terwijl volle melk iets meer dan 3% vet bevat en slagroom bijvoorbeeld bijna 40%, bevat boter wel meer dan 80% vet. De overige 20% bestaat meestal uit water (1234).

In tegenstelling tot andere zuivelproducten bevat het geen koolhydraten en maar weinig eiwitten (35).

Het hoge vetgehalte zorgt ervoor dat de boter zo dik en smeerbaar wordt. Maar wanneer je het in de koelkast legt, wordt het minder smeerbaar.

Dat is ook meteen de reden waarom sommige mensen de boter bij kamertemperatuur laten liggen, zodat het dus de ideale consistentie blijft houden om mee te koken, te bakken of om het te smeren.

[divider]Conclusie: boter heeft een vetgehalte van meer dan 80%, waardoor het dik en smeerbaar is. De rest van de boter bestaat uit water.[divider]

Het Bederft Niet Zo Snel Als Andere Zuivelproducten

boter bederven bedorven roomboterOmdat boter een hoog vetgehalte en een relatief laag watergehalte heeft, zullen bacteriën minder snel groeien dan in andere soorten zuivelproducten.

Dit geldt vooral als de boter gezouten is, wat het watergehalte nog verder verlaagt en het een onaantrekkelijke omgeving voor bacteriën maakt.

1. In gezouten boter vindt er minder bacteriële groei plaats

Volgens de Food and Drug Administration (FDA) kunnen de meeste soorten bacteriën overleven in ongezouten boter en is er slechts één soort bacterie die in gezouten boter kan overleven (4).

Tijdens een onderzoek om de houdbaarheid van boter te bepalen, voegden wetenschappers verschillende soorten bacteriën aan boter toe, om te zien hoe goed ze zouden groeien.

Na drie weken was de bacteriële inhoud significant lager dan de toegevoegde hoeveelheid, waardoor uit dat onderzoek is gebleken dat boter dus eigenlijk niet echt de bacteriële groei ondersteunt (67).

Daarom heeft normale gezouten boter, zelfs bij kamertemperatuur, een laag risico om te bederven door bacteriële groei.

In feite is boter eigenlijk geproduceerd met de verwachting dat de consument het niet buiten de koelkast zal bewaren (4).

Maar bij ongezouten en geslagen soorten boter is dit dus een ander verhaal. Boter buiten de koelkast bewaren kan dus bij dit soorten.

2. Laat je boter niet ranzig worden

Hoewel boter een laag risico heeft om door bacteriële groei te bederven, betekent het nog niet dat het hoge vetgehalte niet kwetsbaar is om ranzig te worden. Wanneer vet ranzig wordt, kan het niet meer worden gegeten omdat het dan een onaangename geur zal hebben en verkleurd zal zijn.

Vetten worden ranzig of bederven door een proces dat oxidatie wordt genoemd en waardoor hun moleculaire structuur verandert en het potentieel schadelijke stoffen gaat vormen. Het zal ook een nare smaak geven aan alle voedingsmiddelen, die zijn bereid met de ranzige vetten (89).

Warmte, licht en blootstelling aan zuurstof kunnen dit proces versnellen (89).

Toch is er aangetoond dat, afhankelijk van hoe de boter wordt geproduceerd en opgeslagen, het tussen een paar weken en meer dan een jaar kan duren voordat er oxidatie zal optreden waardoor de boter zal bederven (6).

[divider]Conclusie: de samenstelling van boter ontmoedigt, zelfs bij kamertemperatuur, bacteriële groei. Maar blootstelling aan licht, warmte en zuurstof kan er wel voor zorgen dat boter ranzig wordt.[divider]

Het Blijft Langer Vers In De Koelkast

Ongezouten, geslagen of rauwe ongepasteuriseerde boter kan het beste in de koelkast worden bewaard, om de kans op bacteriële groei te minimaliseren (4).

Zoute boter buiten de koelkast bewaren is mogelijk omdat het risico op bacteriële groei in deze boter zeer laag is.

Uit onderzoeken blijkt dat boter, zelfs bij kamertemperatuur, lang houdbaar is (610).

Maar het blijft nog langer goed als het in de koelkast wordt bewaard. Het gekoeld houden vertraagt het proces van oxidatie, wat uiteindelijk zal leiden tot het ranzig worden van de boter.

Om deze reden wordt om de versheid te kunnen blijven garanderen meestal aanbevolen om boter niet langer dan een paar dagen of een paar weken buiten de koelkast te laten liggen.

Als het in huis warmer is dan 21-25° C is het een goed idee om je boter in de koelkast te bewaren.

Als je je boter liever op het aanrecht wilt laten liggen, maar denkt dat je het hele pakje niet binnen een paar dagen zult opmaken, houd dan een kleine hoeveelheid boter op het aanrecht en leg de rest in de koelkast.

Je kunt grotere hoeveelheden boter ook in de vriezer bewaren, waardoor het maximaal een jaar goed blijft (1011).

[divider]Conclusie: gezouten boter kan best enkele weken buiten de koelkast worden bewaard, voordat het ranzig wordt. Als je de boter in de koelkast bewaart, blijft het nog langer vers.[divider]

Tips Voor Boter Buiten de Koelkast Bewaren

zoute boter bewaren aanrecht

Hoewel voor bepaalde soorten boter buiten de koelkast bewaren niet echt mogelijk is, is het prima om normale gezouten boter op het aanrecht te bewaren.

Hier volgen enkele tips om ervoor te zorgen dat je boter ook bij kamertemperatuur vers blijft:

  • Bewaar slechts een kleine hoeveelheid op het aanrecht. Bewaar de rest in de koelkast of eventueel in de vriezer voor toekomstig gebruik.
  •  Bescherm het tegen licht door gebruik te maken van een ondoorzichtige botervloot of een afgesloten bakje. Je kunt de boter ook in een afgesloten kastje leggen.
  •  Bewaar het in een luchtdicht bakje.
  •  Leg het niet in direct zonlicht, bij het gasfornuis of bij andere warmtebronnen.
  •  Leg de boter alleen uit de koelkast als de kamertemperatuur lager blijft dan 21-25° C.

Er zijn veel botervloten, die speciaal zijn ontworpen om te voldoen aan de meeste van deze behoeften, maar een ondoorzichtig plastic bakje werkt ook prima.

[divider]Conclusie: houd de boter ook bij kamertemperatuur vers door het snel te gebruiken, in een luchtdicht bakje te bewaren en te beschermen tegen licht- en warmtebronnen.[divider]

Samenvatting

Als je boter in de koelkast bewaart, blijft het langer vers terwijl het op het aanrecht zacht en smeerbaar blijft, waardoor je het onmiddellijk kunt gebruiken.

Normale gezouten boter buiten de koelkast te bewaren veroorzaakt geen problemen, zolang het maar wordt beschermd tegen hitte, licht en lucht.

Maar de boter, die je niet binnen enkele dagen of binnen enkele weken gebruikt, zal echt langer vers blijven als je het in de koelkast of in de diepvries bewaart.

Geslagen of rauwe boter moet altijd in de koelkast worden bewaard.

Ook interessant om te lezen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *