Pompoen gezond

Pompoen gezond

Is pompoen gezond? De kleurrijke pompoen is daadwerkelijk in grote mate gunstig voor de gezondheid. Het bevat veel bètacaroteen, calcium, kalium, ijzer, vitamine B en C en is rijk aan voedingsvezels. Je kunt op allerlei manieren van ze genieten, zoals pompoensoep, pompoensalade, pompoenlasagne, pompoentaart en nog veel meer! Tevens is het erg leuk voor de kinderen om Halloween pompoenen te maken. Hieronder staan 10 voordelen en redenen waarom pompoen gezond is.

Goede darmwerking

Pompoenen zijn rijk aan vezels, wat natuurlijk van belang is voor een goede darmwerking. Gezond vezelrijk voedsel waaronder zeker groente en fruit zijn de basis van een regelmatige stoelgang en een goede darmwerking. Een kopje pompoen heeft drie gram vezels en daarom is pompoen gezond.

Cholesterolverlagend en glucoseverlagend

Pompoen bevat pectine wat helpt ook bij gewichtsverlies door verlaging van cholesterolgehalte en glucosegehalte. Uit onderzoeken is gebleken dat het consumeren van pompoen, duidelijk mensen met overgewicht helpt om af te vallen.

Verbetering van gezichtsvermogen

De oranje kleur van pompoen bevat hoge bètacaroteen gehalte. Bètacaroteen is een voorloper van vitamine A, wat nodig is voor een gezonde gezichtsvermogen (visus).

Pompoen gezond en goed tegen kanker

Het consumeren van pompoenen kan het risico op kanker verminderen, deze eigenschap heeft pompoen te danken aan een fenomenale oranje stof genaamd bètacaroteen. Diëten met inbegrip van bètacaroteen verminderen het risico op bepaalde soorten kanker zoals borstanker, prostaatkanker, longkanker, colonkanker en huidkanker.

Verkoudheid en griep

Pompoen is een bijzonder rijke bron van vitamine C. De vitamine C zorgt voor een verbetering van het immuunsysteem. Het consumeren van pompoen helpt wel degelijk bij verkoudheid en griep. Een kopje gekookte pompoen bevat 11 mg vitamine C, en hiermee is pompoen gezond en lekker.

Pompoen versterkt het immuunsysteem

Bètacaroteen in pompoenen helpt het algehele immuunsysteem. In een studie bleek dat de bètacaroteen een significante vermindering van het infectierisico toonde bij HIV patiënten.

Pompoen tegen darmwormen en darmparasieten

Een andere applicatie van deze waardevolle pompoen is het gebruik van de zaden in de bestrijding van wormpjes en darmparasieten. Deze parasieten kunnen darmklachten veroorzaken. Let op, veel mensen hebben darmparasieten zonder dat ze het door hebben.

Gezonde huid

Pompoen helpt de huid herstellen en biedt een natuurlijke bescherming tegen de zon, tevens helpt het littekens te vervagen.

Elektrolytenbalans na training en bloeddrukverlagend

Pompoen kan elektrolytenbalans na een training helpen. Het bevat meer kalium dan een banaan (564 mg kalium versus 422 mg in een banaan). Daarnaast kalium is een mineraal dat het betrokken is bij het regelen van de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam. Kalium heeft daarbij een gunstig effect op de bloeddruk omdat het het bloedrukverhogend effect van natrium tegenwerkt.

Pompoen gezond en rijk aan ijzer

Dat pompoen gezond is, moge nu wel duidelijk zijn. Pompoen is een bijzonder rijke bron van ijzer, wat natuurlijk van fundamenteel belang is voor de aanmaak van rode bloedcellen.

 

Reactie Plaatsen

Communicatie Geluk Mindfulness Motivatie Relatie Zwangerschap
de ware vrouw
9 Tekenen Dat Zij De Ware Vrouw Is Om Mee Te Trouwen!
geduld - gezond10
Geduld | Hoe Word Je Geduldiger?
oom of tante
Oom of Tante | De Beste Baan Op De Wereld!
Gezichtsverzorging Haar Tanden
kauwen - langzaam eten
Goed Kauwen | Stimuleert Langzaam Eten Gewichtsverlies?
afvallen zonder dieet en sporten
Afvallen Zonder Dieet en Sporten | Wetenschappelijk Bewezen!
tandartskosten - gezond10
Tandartskosten, iedereen heeft een mening…